14 Nisan 2020

how the universe works s08e03:

Hunt for Alien Evidence

--- spoiler ---

.yeni bir sezona başlamışlar, haberimiz yok ama yeni bir keşif de yok artık. en azından yeni bir şey söylemediler. tabii uzaylılara dair yeni bir şey keşfedilse zaten duyardık. eski bilgileri, yeni görüntülerle tekrardan harmanlamışlar. yeni görüntü kalitesi iyice artmış. sırf patlama çatlama göstermiyorlar. güzel yeni dünya modelleri ve uzaylı kardeş görüntüleri serpiştirmişler. uzaylı diyarları da vardı ya neyse işte.

.belgeselin ekstrem şartlarda yaşayan canlılar kısmı ayrı bir belgesel olması gerek ama kısaca geçtiler. sırf buna göre bile uzaylı fikri çok değişiyor. ona pek girmediler. uzaylı kardeşlerin bizim dünyamızı sallamıyor olması meselesi, en ilgi çekici kısmıydı. böylesi de mümkün olabilir diyor. etin diyor, yemeğe değmez. değerli madenlerin diyor, uzayda daha çoğu var, kimse dünya ile uğraşmaz. ne diye gelsinler diyor.

.bir taraftan eğer uzaylı kardeşler, kendi aralarında medeniyetse, yani zaten birbirlerine ilk teması gerçekleştirip gelişmişlerse, bizim dünya ile ilgilenmemeleri mümkün. onlara ne faydası olacak ta oralardan buralara gelmez. bu değişik bir bakış açısı olarak kabul edilebilir.

.uzayın genişlemesi meselesi, bilindik bir konuydu ama bunu güzel anlattılar. zaten yapılan en hızlı araçla bu genişleme hızı bile geçilemiyormuş. neyse ki hedef yok da öyle uzayda ilerliyorlar, yoksa hedefine varamaması üzüntülü olurdu. 

.ayrıca bu zaman dilimi meselesini beraberinde getiriyor. bu kadar büyük zaman dilimleri için medeniyet oluşturup sinyal gönderme olayı var. bunu kasten yapmasalar bile mümkün görünmüyor işte. 

.hızlı dalga bilmem nesi vardı. enerji kullanımında yıldızın enerjisini kullanmaya geçmiş medeniyetler meselesinde bunu açıkladılar. bu konuyu da çok daha derinlemesine inceleyen belgeseller izlediydim. bunun tespit edilemediğini söylediler ama sanki şüpheli sinyaller alındığı söylenmişti. tabii aynı sinyalden iki kez gelmesini, süpernovalara falan bağladılar. böyle şeyler zaten söylenmişti. o yüzden geçiştirdiler bitti öyle işte.

--- spoiler ---