11 Ocak 2020

the man in the high castle s04e10:

Fire from the Gods

--- spoiler ---

.o kadar güzel getirip, ne yapmışlar da puanı bu kadar düşmüş diye merak ettiydim ya, hakkten batırmışlar. ulan salak mısınız siz? madem john kendini öldürecekti, niye geçen bölüm himmleri falan öldürdü? neden almanyada yönetim değişti? tüm bunlar sonrası için olayların değişmesi demekti. tüm bunları yapan adam almanyayı karşısına alamıyor mu?

.tamamen almasa bile mevcut düzeni değiştirebilirdi. bir altındaki komutan hemen gamalı haçı çıkartabiliyor. john niye çıkartamıyor? sonra bundan dolayı pişman olup kendini nasıl öldürüyor? helen falan da öldü belki bundan diyebiliriz ama çok malcaydı.

.nerden tutarsan elinde kalıyor. dizi final mi yaptı? onu da bilmiyorum ama en son portal açıldı, nerden geldikleri belli olmayn bir sürü insan buraya geldi. niye buraya geldi? ulan burada hitler var, naziler var. onlar gittiyse bir sürü alman var. ne amaçladı bu mallar? insanlar neden geldi? nasıl geldi? elini kolunu sallayarak geldiler. portalı bir tek bunlar yapmıştı, bu taraftan açıyorlardı. ne yapmak istediler ben anlamadım ama cidden verilecek her cevap kötü olacak. olmadı yani.

.helen niye böyle yaptı? daha önceden haberleri yok muydu? salak minik bir kız karşısına geçip sizin gibi olmak istemiyorum deyince mi akılları başlarına geldi. onu da çok anlamadım. biraz olsun insan mantık arıyor. bunca zaman ufak tefek de olsa nazilerin şerrinden amerikalı john'a sığınan bir  hikaye uyudurdular. bunun zirve noktası, almanyada himmleri boğması idi. sonra geriye döndü, naziliğine devam eti. tam zencileri bombalaycakken intihar etti, kumanda diğer komutana geçince de nazilikten istifa etti. ulan bu kadar kolay mıydı? madem kolaydı niye john bunları yapmadı. bunları izah etmelerini beklerken, geldiğimiz nokta cidden saçma oldu.

.bir tek güzel hikaye kidonun hikayesi oldu. oğlu ile barıştı, yakuzanın elinden kurtardı. ölümüne beklediği hücrede, öldürmeye gelen tipleri halledip kurtuldu. böyle iyi şeyler oldu. güzel de çekmişler. en azından bir mantığı vardı.

.en saçma kısımlarından biri ölü oğulları meselesiydi. helen iki saniyede paralel evrenler meselesini çözdü. başkasının oğlu olduğunu anladı. john anlayamamış, oğlunu oradaki savaştan çekip kurtarmayı düşünüyor. ben de gidip oradaki savaşa ordular gönderir falan diye düşünmüştüm. pek saçma oldu. tamam oğlanı atlatamadılar ama geldikleri bu noktada, adam iki dakika önce oğlunu kurtarmaktan bahsediyor, iki dakika sonra da kafasına sıkıyor.

.juliana denen pis terörist de önce köprü patlatıyor, sonra peşmelge gibi kalaşnikofu ile peşinden gidiyor. taşlarda görüsündeki işareti görüyor. ne olduğunu anlamıyoruz. naziler geliyor gibiydi ama onun yerine adam kafaya sıkıyor, insanlar geliyor ve sezon bitiyor. inanılmaz saçma oldu. john smith gibi bir karakter olmadan zaten nesini izleyelim bu dizinin? böyle esas karakter öldürüyorlar iyi güzel ama sonrasını düşünmüyorlar.

--- spoiler ---