19 Kasım 2019

Alien Encounters s03e03:

The Prophecies

--- spoiler ---

.uzun zaman sonunda dsmart go da sağolsun, bu belgeselin sıradaki bölümünü yakalayabildim. aslında devamlı yayınlıyorlar ama sıradaki bölüme bir türlü denk gelemiyordu. şimdi bir günlük geriye doğru yayınları izleyebilmenin verdiği büyük rahatlık ile izlemiş bulunduk.

.biraz bağlamdan koptuğum için olabilir, aşırı üfürmece geldi. iki tane kuantum bilgisayarı yapılmışmış da efendim geleceği tahmin edeceklermiş. uzaylı kardeşler dünyaya gelip gemilerini patlatıp, her tarafa yayıldılardı. bu yayılan maddelerden süper bilgisayarlar yapmışlardı. aynı zamanda melez nesil de ortaya çıkmıştı. en fazla bu kadarını hatırlayabildim zaten.

.şimdi bu bilgisayarlardan türk fizikçi arkadaşın bilgisayarı, hem insanları da gözlemlemesi sayesinde, hem de süper gücü ile depremi, havayı, ekonomiyi, terörü, suçları, her şeyleri tahmin edebilmeye başlıyor. böyle filmler var ya onun abartısına kaçmışlar.

.bir kere en temelinden mevzuya hatalı bakıyor olabilirler, tamamen veri ile ilgili bir hadise olmayabilir. her şey veridir, tüm verileri bilsek geleceği biliriz gibi bir mantık bana o kadar doğru gelmiyor. doğa veri işleme gibi bir metotla ilerlese, işlemcisi çok kabarık olurdu. onun yerine başka bir mekanizma olabilir, tesadüf olabilir. bir kalıp çıkınca bu rastgele olmaz diyorlar ama yine de olsun.

.hadi hava durumu ve diğer şeyler için bir yere kadar bunu kabul ettik diyelim, ulan kaderi nasıl bileceksin, suçu nasıl bileceksin? ihtimal dahilinde hesaplama falan filan belki ama tüm değişkenlerin hesabı gibi bir şey burada hiç olmaz yani. 

.bölümün büyük kısmı buna gitti. son kısımda, süper bilgisayarlarından insanlara bağlı olanı melez tiplerin suçlarını bildirmediği ortaya çıktı. sonra bunları yakaladılar ama ağdan bağlantılarını kestiler. şimdi özel teknik adlarını hatırlayamadım. bu şekilde kendilerini pek kötü şekilde hissedip piyano çalarken bir aydınlanma yaşadı, o da sonraki bölüme kaldı. eh yapacaklarsa bu kısımdan ilerlemeleri lazım. kehanet mehanet biraz saçma kaçıyor.

.yine bol bol türkiye gördük, istanbul gördük, zaten fizikçi kardeşimiz orada. olaylar çıkınca bunu da takip etmeye başladılar. 

.bir de 10 yıl sonra dünya bir noktadan geçecekmiş. ona dair bir kod buldular, buluşma noktası gibi bir şey herhalde ama ne çıkacak bakalım.

--- spoiler ---