1 Temmuz 2019

planet earth ii e03:

Jungles

--- spoiler ---

.ne kadar kaliteli olsa da bir serinin devamı aynı kaliteyi sürdüremiyor sanırım. eski heyecanı kalmamış, david abimiz bile sakin sakin anlatıyor. biraz eğlenceli tebessüm ederek anlatmış ama ne bileyim eskiden gaza getirirdi. şimdi fazla bir olay da yakalayamamışlar.

.cangıl türkçeye mi girmiş? daha önce de geyiğini yapmış olabilirim ama niye orman değil? yağmur ormanı falan değil de cangıl onu anlamadım. cangıl aşağı, cangıl yukarı şekilde gitti. belgesel çevirmiş ama cangıl niye çevirmemiş? o yazık olmuş. orman dese sanki değeri azalacak.

.yağmur ormanları bölümünde, izlediğim diğer bir sürü belgeselden kestiler var gibiydi. ondan da değeri düşüyor olabilir. bu cennet kuşlarını zaten görmüştük. fevkalade bir hayvancağız ama ilk seferki izler gibi olmadı. değişik değişik dansları var. renkler şekiller zaten inanılmaz.

.ormanlar yok oluyor meselesi de biraz her bölümde söyleyelim de olay olsun der gibiydi. kuzenlerimizmiş. bir tür primat, indira mıydı neydi? öyle bir tip. yarısını yok etmişiz, şarkılarını söndürmüşüz. öyle bir üzücü anlatıyor ki insanı üzüyor.

.nehir yunusları için çok uğraşmışlar, ekipler fırtına altında kalmış. hava tahmini falan yok herhalde. aletler bozulmuş, tamir etmişler. bulanık suda körlemiş yunus kardeşler var ve buradalar. ne aradıklarını anlamadım. nerden geldiklerini de söylemediler. söyledilerse ben kaçırdım.

.cam kurbağasını buradan tebrik etmek istiyorum. çocuklarının bir kısmını korudu. değişik bir metodu varmış ama sanki bunu da daha önce görmüştüm. adamlar ikinci sezonu çekelim derken aynı mevzuları farklı çekimlerle anlatmak ister gibi yapmışlar.

.tabii ki jaguar çekimleri harikaydı yine. ormanın en üst düzey yırtıcısı kendisi. erkek olanı saklanmaya bile ihtiyaç duymadan timsahın inine girip kafasını çıtlatıp, hüpletiyor böyle bir gösterişli hayvan. hep timsah mı yiyor gerçekten? bunu söylemediler.

.ilk başlarda örümcek maymunu muydu neydi? onun veletlerinin düşme tehlikesi vardı. orada da çok fazla heyecan yaşamadık. baba geldi iki saniyede kurtardı ama geriyorlardı işte bir sürü.

.bir de uçan kertenkele kardeşler var, gıdılarının altından çıkan savaş şeysini pek beğendim. allah'ın artistlerine bakar mısın sen?

.gagası uzun sinek kuşu ve kamufle uzmanı tipleri saymıyorum. onları zaten pek uzun anlatmadılar. parlayan mantar kardeşler, yine parlayan böcük kardeşi üzerine çekip sporlarını dağıtmak istiyormuş. bunu yeni keşfetmişler de başka ne sebeple olabilirdi ki zaten? parlayan kırkayak yiyen kardeşi daha önce gördüydüm. tekrar oldu yine.

--- spoiler ---