27 Temmuz 2019

horizon s2018e06:

Stopping Male Suicide

izlediğim bir önceki bölüm de depresyonla ilgiliymiş. horizon mu çok takmış bu konulara, yoksa ben mi seçiyorum bilmiyorum. belgesel çekimler olarak iyi. içerik olarak zayıf, sakallı doktor olarak boktandı. ikiz tipler bunlar, davinci kanalında çocuklara şaklabanlık yapıp, gelip bana böyle ciddi konulardan bahsedemezler. hem yaşlanınca kendisi de konu hakkında düşüncelere dalmış. kardeşini falan arıyor. böyle söylüyor. bulduğu çözüm de böyleymiş. pek fazla bir manası yok. bir iki uzman vardı. onların da açıklamaları pek tatmin etmiyor ama intihar deneyen ve kurtulan tipler ve tabii acılı baba olayı iyidi. en azından bu tiplerin anlatımı için izlenebilir. gerisi fazla bir bilgi yok.

--- spoiler ---

.belgeselin başlığına bakınca sanki erkekler çok ölümcül gibi anlatıyorlar. kadınlara göre kat kat ölüyorlarmış da mevzu intihara teşebbüs değil, daha sert metotlar kullanmalarıymış. bunda da ilginç bir taraf yok. hani sanki erkekler intihar ediyor gibi bir mana çıkarmışlar, öyle bir şey yok. sadece daha ölümcül metotlarla ölüyorlarmış.

.köprüden atlayan bipolar elemanın anlatımı çok iyidi. en son otobüste bir kişi halini sorarsa intihar etmeyecekmiş. böyle anlatmış. intihar etmeden önce de karının teki bundan fotoğraf çektirmesini istemiş. o da bu bir işaret demiş, atlamış. muhtemelen instagram için istemiştir. insanlık böyle olduysa onun kahabati yok.

.atladıktan sonra, atla diyen ses gitmiş. omuriliğini falan kırmış. çırpınıp kurtulmuş. on saat ameliyata girmiş. babası pek üzülmüş ama esas ben özür dilerim demiş. böyle de güzel insanlar işte.

.ergen çocuğu kendini trenin önüne atan bir baba var. bu durumu açıklamayı hayatının gayeti haline getirmiş. bir taraftan çok da anlamlı değil. madem hayatının gayesi bu olacaktı, çocuk hayattayken kendine gelseydin. onun yaşadığı pişmanlığı hissetmek çok acayip. şimdi sıfır intihar diye proje yapıp, devletten destek falan almışlar. en son konuşması ve bilgileri bu yönde.

.arada salak bir uzman neden erkekler daha iyi ölüyor onu anlatıyor. pek tatmin edici bilgiler yok. detroitte karnı ağrıyana bile intihar düşünüyor musun diye soruyorlarmış. işe yarıyormuş. gidip onlarla konuştu. tabii hepsi zenginlere yönelik diyor. ne bileyim çok da gerekli değil.

.olayın felsefesine falan hiç girmediler. tamamen psikolojik bir süreç gibi anlattılar. zaten bir çoğu hasta insanlardı. yine de deli olmayan insanlar da bu işi yapıyor diye ekliyorlar. böyle de az buz bilgi işte. köprüde intihar edenleri bekleyen abimiz de sadece dinleyin diyor. yüz kişide iki tanesi gerçekten atlıyormuş. 

--- spoiler ---