4 Mart 2019

Through the Wormhole s05e05:

Does the Ocean Think?

--- spoiler ---

.yine çok güzel başladılar ama aşırı dağıtıp bitirdiler. son kısımlarda dikkatimi pek veremedim. bu yüzden dandik gelmemiştir bence. dandik olduğundan dikkatimi verememişimdir.

.bir bardak su canlı mıdır? buradan başladılar. suyun özel hali onu canlı sınıfına sokabilir mi? aslında güzel mantık. içindeki moleküller dışardakilerle inanılmaz bir etkileşim içindeymiş. bir taraftan suyun özel hali yüzünden insan merak ediyordu ama bu kadarını da anlamak zor.

.su molekülleri birbirine de yapışıyormuş. donma haricinde o yüzden aralarında daha geniş daha simetrik boşluklar oluyormuş. o yüzden sıvı su daha ağırmış. içine tuz atınca kafası karışıyormuş. bunları anlatmak için su balesi midir nedir? ona hiç gerek yoktu. zaten ne anlattıklarını ve nasıl olduğunu da anlamadık. sadece içindeki maddeye göre su molekülleri aralarındaki yapıyı değiştiriyormuş.

.luka mıdır nedir? o arkadaşlara gidiyoruz sonra. konu biraz dağılıyor ama genel bir mantığı var. ilk canlıların nasıl olduğunu anlamak için bisikletlerdeki gelişimi geriye doğru düşünerek bir yapı tasarlayan elemana geldiler. ilk canlılar nasıl olmuştur diye araştırmışlar. en sonunda hücre zarlarının çok daha geçişken olduğunu bulmuşlar. bu yüzden suyun içinde ilk tekil canlı resmen büyük bir organizma gibi hareket ediyormuş. güzel bir fikir aslında.

.okyanuslar canlı mıdır neselesinde, büyük yapı içersindeki devri daim meselesine geçtiler, çok da bir mantığı yok aslında. 

.aynı zamanda okyanuslardaki mikro organizmalar, parazitler şunlar bunlar ölçülerek sağlıklı olup olmadığı anlaşılabilir diyor. bu organizmaları kullanarak genel bir canlı da olabilir diyor.

.bir başkası da bu organizmalar arasında bağlantı olabileceğini keşfetmiş. elektrik mi vermiş ne olmuş. şak diye hepsi beyin hücreleri gibi birbiri ile haberleşmiş. diyelim böyle oluyor, hepsi toplam bir yapıyı oluşturmuyorsa ne manası olabilir ki? buna hiç girmediler. sanki okyanuslar koca bir beyinmiş gibi düşündüler. bir tanesi de bin yılda bir kalbi atıyor diyordu. okyanus akıntıları muhabbeti ile alakalı olabilir.

.ayrıca okyanuslarda daha önce tespit edilmeyen beş büyük kitle ölümünün izi de olabilir diyorlar. okyanus tabanından mı neymiş bu, tekrardan havaya karışıp oksijenle solunum yapan canlıları öldürebilir diyor. bir anlamda okyanus en büyük canlımız, bizi öldürebilir gibi anlattılar. eh çoğu abartıydı zaten.

--- spoiler ---