15 Aralık 2018

the protector s01e01:


ilk türk netflix dizisiymiş. torrentte önce avusturalyalı deniz kızı dizisi gördüm, yine netflix idi tabii. sonra bunu gördüm, ilk bundan başladık. deniz kızına da geçebiliriz ya şimdilik türk'ten devam edelim. sonunda dünya standartlarına uygun bir türk dizisi çekmişler, tabii diğerlerini çok bilemiyorum ama süresiyle, çekimiyle, dialoglarıyla falan standartlara uygun olmuş. salak salak bunlar neye konuşuyor demiyor insan. bir tek esas kız mı ne olacak? genel koordinatör salağı biraz kasıntı oynamış, belki rolü kasıntıdır ama en göze batan salak o. diğerleri doğaldı. esas eleman en doğalı, en iyisi olmuş sanki. işkence ekibini özellikle beğendim. müzikleri fazla otantik başladı, sonra toparladı. bitiş müziği falan çok iyidi. tebrik ettim kendilerini. hikayesini de bir türk kadın yazarın romanına dayandırmışlar, senaryo yabancı herhalde. ilk sezonda dört bölümü baskın filmini yöneten tip yönetmiş. diğerlerini bilemiyorum. netflix dünyası da ta buramıza kadar geldi, allahtan torrentine falan karışmıyorlar itler, yoksa izleyecek dizimiz kalmayacak, durum vahim.

bölüm ismi niye vermemişler onu anlamadım ya imdb bilgisinden devam edelim. zaten original title'ını ptotector yapmalarından belli. dünya piyasasına türk dizisi verelim demişler. istanbul görüntüleri falan güzeldi, tarihi yerlerden çok üstten çekimleri beğendim.

--- spoiler ---

.elemanın teki olarak hakan, hayalleri olan memo adlı arkaşı ile yaşamaktadır. bir dükkana bakıp zengin olma hayalleri kurarlar ama beceremezler çünkü salaklardır. evin kirasını kumara yatırmak gibi bir salaklık işte. buralar hep standart.

.mesela yataktan kalkış, pencereden pencereye çamaşır asılı fakir sokaklarında çocuklar ile top oynaynı, sanki bir az recep ivedik mi dedirtiyor insana ama tabii ki daha fazlası var. türk dünyasını hep böyle tanıtmalarına insan biraz üzülüyor, belki öyleyizdir, belki onların gözünde böyleyizdir.

.her neyse gençlik, heyecanlılık, yerinde duramamazlık, merdivenleri sağlı sollu, beşerli çıkışlık ve çay sevdası. böyle geçiyor günler, şak diye üvey babasının yanına geliyor. dükkan işinden mişinden bahsediyor. adam para vermiyor. arkadaşının mallığı da sonra ortaya çıkıyor. sinirleniyorlar, çekiyorlar kafaları.

.sabah gelen karıyı hatırlıyor. özel bir gömlek için çok para verecekmiş diye düşünüyor. depoda gömleği görmüşmüş bu, babası çaktırmıyor ama alıyor gömleği kadına götürüyor. yüksek rakam muhabbetini duyunca insan biraz işkillenmez mi? neyse ki babası arkadan geliyor, ne yapıyorsunuz falan filan demeye kalmadan silahlı adamlar mekanı basıyor. silahlı çatışma görüntüsü pek olmamış  tabii. adam geride olmasına rağmen vurup ölüyor, o da pek olmamış. tamam evladını korumaya çalışıyor ama çekememişler bu kısımları.

.hastane olmaz, beni fatihteki eczaneye götür demesine güldüydüm aslında. eczaneci baba ve kızı sadıklardanmış. ne sadığı? isimleri biraz komik bulmuşlar. gömleği giyen marvel'in zencisi gibi oluyormuş. kurşun ile hemen gösteri yaptılar. bölüm başlangıcında havada uçan kurşun, anlının mıhına denk geliyor ama sekiyor. işte böyle bir şey. esas kahramanımız, fantastik hikayenin üzerine yapıldığı eleman hakan the koruyucu!, muhafız demişler aslında da sanırım zenginden koruyacak.

.bir de idolü tip var, faysal mıdır nedir? helikopter ile geliş, yaptığı espiri falan inanılmaz kötüydü. sonraki dialoglar o kadar kötü değildi ama hakan'ın mekana gelip iş başvurusunda bulunması, ettikleri dialoglar bölümün en kötü yeriydi. zaten genel koordinatör karı iş görüşmesinde ne arıyor ki? hadi biz bilmiyoruz da kimse mi bilmiyor. ne alaka yani? 

.karı bunu işe almıyor, hakan gider ayak çocuğun üzerine avize düşmesini engelliyor. faysal da bunu görüp kahraman lan bu diyor. muhabbet bu yani, hikaye biraz düz yapmışlar ama türkiyede o avize oraya düşebilir. gerçekçiymiş bu.

.esas karakterlerden kanka tipi de o kadar iyi değildi. saçlar cheat'in felix'i gibi. ondan kopya etmemişlerdir ama modern türk erkeğinin saçı ve gözlüğü böyle mi olmalıymış? neyse ki işkence eden tipler harikaydı. damacana ile boğdurma işkencesi yapıyorlar. karşısında sakin konuşan tip de bölümün en iyi yan karakteriydi.

.bir de faysal'ın tetikçisi var. o da ağır konuşuyor. rolüne iyi oturmuş. ayasofya için rakibini öldürtüyor. bunlar da olağan şeyler herhalde. koruyucu da ayasofyayı zenginin elinden koruyacak. böyle tarihi muhabbetleri korumaktan bahsederlerse böyle bir çizgi film vardı sanırım, iş ona döner. akıllı olsunlar batırmasınlar. 

--- spoiler ---