4 Temmuz 2018

the expanse s03e13:

Abaddon's Gate

--- spoiler ---

.dizi iptal olmamış. syfy iptal etmiş, sonra amazon diziyi almış. en azından ben öyle anladım. pek bir umut vermiyordu ama adamlar devam ettirecekler. sezon finali de eh işte olmuş. normalde bu kadar heyecanlı yapmıyorlardı ama heyecanları boştu.

.şimdi ikinci kaptan abimiz alete ışın göndererek yok edeceğini düşünüyor. bunu kendini de feda ederek dünyaları kurtarma planı olarak görüyor. iyi güzel, gönlü de pek temiz, herkes de kendini feda edemez ama bundan önce bir denesene abicim, sonra tekrar reaktörleri açar ateş edersin, neyin kavgasını veriyorsun? hatta arada bilim insanı da öyle dedi, nasıl bir kavgaya tutuştular. neden insanlar öldü o çok saçma oldu.

.sonunda yine köprüye geldiler, holden silahını bırakıp derdini anlatmaya çalıştı. adam dinlemeyecekti ama holden'ı öldürmeye gelmiş kadın kimyasalını alarak hepsine daldı ve olayı gerçekleştirdi, bir nevi tüm güneş sistemini o kadın kurtardı.

.sadece buraya bağlamak için bu kadar tantana yaptılar, bir mantığı yoktu. resmen boş beleş şekilde bir güç mücadelesi yaptılar. holden'a inananlar ve inanmayanlar olarak ayrıldı. biraz saçmaydı yani. ilk miller'ı göstermediklerinden bir şeyler olacak mı dedim ama olmadı.

.elemanın söylediği gibi reaktörleri kapatınca olaylar tatlıya bağlandı. halka bir stargate oldu, başka evrenlere açılan kapıları oldu. son kısma bunu sıkıştırmışlar. diğer gelişmişleri yok eden varmış, biz neyizki ye getirdiler ama yine de olmadı işte.

.bir kere holden kim ki? esas karakter olarak çok zayıf kaçıyor. bir özelliği yok. mürettebattan bir amos adam, alex fena değil, gunner dedikleri tip de yeni geldi onlara katılacak herhalde.

.lezbiyen rahip çok saçma karakterdi, son konuşmayı ona yaptırdılar. insanlar ikna olup ayaklandı ama neye fayda etti ki? eleman lazeri ateşlese her şey boşa gidiyordu. bize bunun gerginliğini yaşattılar, güzel gerginlik ama boş gerginlik. neden böyle olması?

.drummer da kendini feda ediyordu az daha, onunla naomi salağı arasında nasıl bir arkadaşlık var anlamadım. holden'a iman tazeledi. ne bileyim çok da manalı işler değildi. olacağına vardı. ufuklarını açıp orada bitirdiler. olan ölen figuranlara oldu. en çok ikinci kaptanın şak diye harcadığı adama üzüldüm.

.belki şiddet konuşması için de böyle bir şeyler tasarlamışlardır. ilkin hepsi insanlık oldu. uzaylılar karşısında birlik oldu ama tanımadıklarına şiddetle yaklaşmayın falan filan diyerek ikna etmeye çalıştı, neyse ki katil karıyı ikna etti ve öyle bitti.

.bir de bu kadar gelişmiş teknoloji sadece rektör kapatarak tehdit olmadığını anlıyorsa ben onun gelişmiş zihniyatına tüküreyim. o da biraz salakçaydı. adamlar tehdit mi değil mi? en başından anlaması gerekirdi. belki niyet göstergesi olarak diyorlar ama yine de olsun, insanlığın niyeti ne ara tehdit olmadı da şimdi olsun.

--- spoiler ---