11 Haziran 2018

one strange rock s01e01:

Gasp

--- spoiler ---

.tekrar vermeye başlamışlar ama bakalım bölümlere sıradan denk gelebilecek miyiz? adamlar nefes ile başlatmış. olmaya cihanda devlet bir nefes sıhhat gibi demişler. o nefes kolay mı oldu demişler. çerçeve olarak diğerleri gibi aslında ama giriş bölümü için çok da iddialı değillermiş. her türlü güzel o ayrı.

.bıyığını ayrı sevdiğimin astronot tipi bir gün uzayda gözü yaşlanmış, camları buğulanmasın diye sıktıkları ilaçtan etkilenmiş ve görememiş. uzay giysisindeki oksijeni boşaltınca da nefesi anlamış. bunu böyle ballandıra ballandıra anlatmalarının pek bir manası yok aslında ama güzel çekmişler. adama tarifine göre renk vermişler. hepsi iyidi yani.

.ilk nefes alan bebek görüntüsü de ayrı bir güzeldi. konuya oturtmuşlar abiler. oksijen besinlerdeki enerjinin ortaya çıkması için kritik bir elementmiş. oksijensiz ortamda fazla büyüyemiyorlarmış. ekstrem şartlarda yaşayan bakterilere kısa bir gidiş yaptılar, fazla bir şey yoktu o kısımda.

.oksijenin nerden geldiği meselesi güzeldi. ağaçlardan gelmiyor tabii. amazonlar ürettiği oksijeni tüketiyormuş. bulutlar, yağmur ve yağmur suları ile taşıdıkları taşlar yüzünden dolaylı bir katlı yapıyor dediler.

.o da diatome (diyatome) meselesiymiş. döngü acayip aslında. eskiden afrika okyanus, tabanında diatome birikmiş, o katman afrika tozları olarak kalkıyor ta amazona geliyor, onları gübreliyor. büyük ormanlardan yağmur suları oluşuyor ve tekrar diatome besliyor. zamana göre mi düşünmek lazım nedir bilemedim.

.dünyada sabit oksijen olması da ilginç, az da olsa değişken bir oran vardır zannediyordum. %20.95 dediler sanırım ve bu değişmiyormuş. artık ne kadar doğru bilemiyorum.

.afrika çöllerinde aynı zamanda tuz da çıkartıyorlar, onlar da okyanus dibi olmalı. diatome ile bağladılar mı bilmiyorum. sırf bunu gözlemlemek için buzullara gittiler, buzullar kırıldığında orada da bir şenlik yaşanıyormu. will smith güzel anlattı bunları da çok heyecanlı, şaka gibi kendisi.

.her şeyin birbiri ile bağlantılı mevzusuna biraz rahipler, buda heykelleri. adamlar üç boyutla bilgisayardan yapmış gibi görünüyordu. 

.oksijen azlığında perunun yüksek kesimleri, salak saçma bir yer. bir şeyler için oradalar ya gitmişler çekmişler. en çok belgesel çekilsin diye orada duruyorlar gibi.

--- spoiler ---