18 Mayıs 2018

one strange rock s01e08:

Alien

--- spoiler ---

.belgeselin toptan bakış açısı güzel. uzaylı bölümü diye tutup yeşil yaratıklar göstermediler, zaten öyle bir beklentimiz yoktu ama temelde canlılığın ne olduğunu anlamalıyız fikriyatını beğendim.

.bu bölümde özünde canlılığın enerji ihtiyacını başka bir şey ile dolduramadığından bahsettiler. her şey enerjiye doğru yol almaktaymış. mevzu bakterilerden başlıyor, birbirini yiyen bakterilerden çok hücreye geçiyorlar, oradan bitkiler, oradan hayvanlar ve insanlar.

.bitkiler güneş enerjisini depoluyor, yeşil olmalarının sebebi güneşin diğer ışınlarını daha iyi almak içinmiş. ne kadar doğru anladım bilemiyorum ama sarı ve kırmızı dalgaları daha çok almak için böyle bir sonuç oluşmuş. hepsi enterasan zaten.

.will smith anlatımlarını pek sevmedim, zaten pek sevmiyordum ama bu bölüme özel akşam yemeği vurgusu falan pek hoş gelmedi, tamam mevzu bundan ibaret ama sanki bu arkadaş çok bilge de bize öğüt veriyor, morgan abimiz gibi yakışmamış yani.

.mağaralardaki hayatlar yine acayipti, bu sefer ışık saçıp böce avlayan bir kurt kardeşi gördük. saydan bir tip, yakalıyor ve emiyor. avının içi kendisine geçerken görülüyor, bir hayli tiksindiriciydi.

.çitalar meselesinde bir tane karıyı gösterdiler, eskiden çitalarda takılan başka bir tip vardı, o mu sandım ama değilmiş. kamera takıp avlarını göstermeye çalışıyorlar. bitkiden beslenen canlılardan beslenen canlılar. bitkiler güneşin enerjisini topluyor. otobur olanlar bu toplanmış enerjiyi yiyerek kendilerine geçiriyor. etobur olan da ottan toplanan enerjiyi kendilerine geçirmiş oluyorlar. besin zinciri ama işte öyle doğal bakmadığın zaman bir burukluk yaratıyor.

.kediler evrimin zirvesidir muhabbetini pek beğendim. bir anlamda öyle ama her tarafta yaşayabilen bir sürü canlı var. kutuplarda yaşayan tiplerin çoğu için böyle denebilir. tabii hem kutuplarda hem diğer taraflarda yaşamalı, ayıları da zirveye koyabiliriz. kurtlar da öyle. kediler özelinde yine güzeldi tabii, lafım yok.

.çinli bambu inşaat iskeletini izlemek bile insanı ürkütüyordu. bitkilerdeki büyüme meselesini anlatmak için abartı bir görüntü kullanmışlar ama güzeldi, izlerken insanın yüreği ağzına geliyor, diğer maddelerden daha esnek ve dayanıklı imiş. bambu milli servetimizdir diyorlar herhalde.

--- spoiler ---