24 Mayıs 2018

humans s03e01:

Episode #3.1

--- spoiler ---

.bu arkadaşların da yeni sezonu karın ağrısı gibi olacak sanki. çerçeveyi genişletmişler. artık herkesler sentetiklerin insan gibi olduğunu biliyor ama hızlıca geçtiler. bir kere haber görüntüleri ile aktarmaları fazla basit, sonra altyazı ile karışan harfler insanı kör etti, bir tek kendilerine mi çekiyorlar sanki? itoğluitler, adam olsunlar.

.esas mevzu  hepsi aniden bilinçlenince 110bin kişi nasıl ölmüş? tam rakam mı bu? neden 100bin değil mesela? rakama bile takıldım. hadi onu geç, sadece kazalardan falan diyor. ulan bu sentetikler ne kullanıyordu da bu kadar kaza yaptılar?

.milyonlarca sentetik öldü diyorlar, onların yasını tutalım diyorlar da onlar niye ölmüş peki? esas sorgulamaları gereken bu arkadaşların canlı olup olmadığı ama bunu yapmak yerine bir savaş başlatacaklar. hafif bir açık oturum edası ile muhabbetler başlamıştı ama yarım kesildi.

.hatalı üretim araba yüzünden 100bin kişi ölse ne yapılırdı diye soruyor, aslında haklı ama ne bileyim mevzu bundan daha çok. bunlara zihniyatı var mı diye test yapılıyordu. o mevzular falan harikaydı. şimdi sadece insan ve robot kavgasına dönüyor iş, hiç güzel değil.

.zaten defalarca yapılmış bir mevzu. şimdi bir de buradan başlayacaklar. bizim çekirdek aile ayrılmış. anne avukat aktivist olmuş, baba da sentetiklerden uzak bir yerde manav mı ne olmuş, o tarz bir şey uygun görmüşler.

.sentetikleri bir yere toplamışlar, barışçılız diyorlar ama işler karışıyor. sentetiklerden bir kısmı teröre bulaşmış, ne olmuş terör paketi mi yüklemişler kendilerine? o da pek inandırıcı gelmedi bana, belki arkasında insan çıkacak, belki başka bir şey olacak.

.geçen sezonda leo'nun canını yakmışlardı, o komada devam etti hikayeye. birinci bölüm sonunda tam işler kızışırken oda uyanacak. max sentetik ile leo arasında tercih yaptı, sentetiği tercih etti. insanlık ölmüş arkadaş. max'i bile saldırgan yapacaklarsa fena olacak.

.sevgilisini tamamen nefret suçu ile heder ettiler. makineyi mi öldürmüş oldular şimdi? bunları bilemiyoruz ama bu robotlar ağlayamıyor, en büyük eksiklik o herhalde. bu konuda bir şeyler yaparlarsa insanlar ikna olabilir.

.kodcu kızımıza hiç alışamamıştık, şimdi leo'nun hayatta kalmasını sağlıyor. tam hepsi baskın anına denk geldi. ergen oğlan geri planda. minik kız da okulda sorun çıkartıyor. her şeyi biliyor ama kimseye söyleyemiyor, o da hiddetleniyor.

.bir de bilinçli bir yavrucak vardı. intihar edecekti esas tiplerden biri, polis abimiz ölünce çok üzülmüştü. hayatı için korktuğundan vazgeçmişti. şimdi veledi insan gibi görünmeye hazırladı ve okula yolladı. çılgınca bir iş, hem evrak işlerini kim halletti? o nasıl oldu? sentetikleri iki saniyede algılayacak bir sistemleri nasıl olmaz? okul girişine bile kurmaları gerekir. biraz saçma yani.

.bir de kavuniçi gözlüler yaptılar. yeşil gözlüler kötü, kavuniçiler insancıl. robot hikayesi bir yandan devam etsin diye bilinci olmayan gerçek robotları da devam ettirelim demişler. ilk bölüm itibariyle biriyle karşılaşmadık ama garip bir hal olabilir tabii.

--- spoiler ---