6 Ocak 2018

how the universe works s05e08:

Strangest Alien Worlds

--- spoiler ---

.en kötü bölümlerinden biri. toplamda pek bir muhabbet yok. zaten uzaylı meselesinde, başka dünyalar meselesinde, buna benzer meselelerde tek tek ele aldıkları garip gezegenleri şimdi topluca tekrar edelim demişler. bölümler ilerledikçe söyleyecekleri pek bir şey kalmıyor çünkü yeni bir şey keşfetmiyor geri zekalılar, aynı tipleri konuşturmaktan öte bir şey yapmıyorlar. keşfetsenize lan itoğluitler, işiniz ne?

.elmastan gezegen, daha önce duymuştuk zaten. bir olayı yok. pulsarın etrafındaymış, bir gün parçalanacakmış, adeta bir elmas yağmuru olacakmış. aman da aman, çok da güzeldi.

.kara şovalye dedikleri bir gezegen bulmuşlar. bu da şaka gibiydi. siyah rengin ışığı emmesi olayı insanı düşündürüyor ama gezegenin böyle bir halde olması pek bir düşündürmüyor. yıldızın çok yakınındaymış da ışığını emiyormuş vay efendim vay.

.kırmızı cücelerin etrafında değişik gezegenler varmış. tamam yörünge kitlenmesi olayı, bir yüzünün çok sıcak, diğer yüzünün çok soğuk olması meselesi ilginç ama hem daha önce söylemişlerdi hem de ne alaka lan? alacakaranlık kısımlarında hayat olabilir diyorlar, bok olur anasını satayım.

.başı boş gezegenler ve onun etrafındaki gezegenlerde gelgit etkisi ile ısı ortaya çıkar, oradan da hayat olabilir diyorlar. bu da çok mümkün değil, buna kaldıysa işimiz çok var yani.

.gezegen oluşumunda ikinci nesil gezegenler olmalı diyorlar. dünya ikinci nesilmiş. önceki anlatımlarda dünyaya mars büyüklüğünde bir gezegen çarptı diyorlardı. bu şekilde mi ikinci nesil oldu derken esas olay, güneş sistemi oluşumunda ilkin dev dünyalar oluşuyormuş. bunu anlattılar, daha önce de benzer bir muhabbet vardı ama kanıtı nerde?

.ilkin dev dünyalar oluşuyor sonra dış yörüngedeki jupiter yüzünden bunların yörüngeleri şaşıyor, güneşte yok oluyorlar ve kalan maddelerle dünya oluşuyor, böyle bir teori, keşif gibi açıklamadıkları için masal gibi geliyor insana. 

.işin aslı bu mallar ışığı engelleyen büyük gezegen bulabiliyorlar, onlardan bazıları yaşanabilir kuşakta ve şimdi böyle bir teori üretmek zorunda kalıyorlar gibi.

.bir de ışığı çok aşırı azalan bir yıldız varmış. tabetha yıldızı diye bir şey keşfetmiş astromom kadının teki, ismini de vermiş güzelce. hakkıdır da... bu muhabbeti de duymuştuk. güneşin önüne güneş paneli yapmışlardır diyorlar. sanki orada uzaylı var, bu kadar ileri bir teknolojiye sahip ve tespit edemiyoruz, belki sinyal engelleyici kullanıyorlardır kim bilir?

.gezegen parçaları ya da kuyruklu yıldızdır da diyorlar ama bir gezegeni parçalayıp onu güneş paneline çevirme fikri hangi süper zekanın fikri acaba yahu. neyse işte sonunu da böyle doldurdular ve bitti.

--- spoiler ---