28 Ocak 2018

dark s01e08:

As You Sow, so You Shall Reap

--- spoiler ---

.diyor ki adam ilk solucan deliği nükleer santralin patlaması ile oluştu, hadi diyelim gelecekte nükleer santrale bir haller oldu ve solucan deliği oluştu iyi güzel de mağaranın içindeki kapıları kim ne zaman yaptı da ulrich geçmişe gittiği vakit daha nükleer santral ortada yokken, temelleri atılırken bu zaman deliği vardı.

.zaten dünyada bir solucan deliği ya da benzeri bir şey olamayacağı bariz, resmen fantastik hikayeye çevirdiler. hele saatçi amcamızın zamanda yolculuğu mümkün kılan bir alet yapması (içinde bolca saatli) hiç makul değil. eğer mümkün olacaksa yüksek fizik mühendisleri, çok büyük tesisler falan filan gerekmeli. yani iyice gerçekçilikten uzaklaştılar.

.geçmiş değiştirilebilir mi? kader nedir? bu muhabbetler için tasarlamışlar. her şey dualitedir, tersiyle bilinir diyor ama diğer taraftan aşağı yukarı için bir ortanın olması gerekir diyor. üçlüdür diyor. gelecek geçmiş ve şimdiki zaman vardır diyor. bu yüzden ellilere gittik.

.ona da iyi güzel ama ulrich mağarada iki yol seçimine geldiği vakit sağ taraftaki seksenlere çıkıyorsa sol taraftaki geleceğe çıkması gerekirdi. her giriş şimdiki zamanı temsil ediyorsa öyle olmalıydı. şimdi 2019 gelecek, 1986 şimdiki zaman ve 1953 geçmiş ise o da saçma. bu sefer de sakallı adam gelecekten geldim ben diyor. o nerden geldi?

.açıklayacağız derken iyice mallaşacaklar gibi görünüyor. üç zamanlı fotoğrafları toparlayan yaşlı kadın nükleer santralin bir zamanlar ki müdüresi imiş. ona zamanda yolculuk kitabını veren güvenlik görevlisi helge malı, yüzündeki iz de ulrich'in taşla kafasını ezmesiymiş. nasıl ölümsüz bir çocuksa o darbelerden kurtulmuş. yaşlı yatağında uzanırken çocukken başını taşla ezdiği adam birden beliriyor ama adam daha ezdiğini bilmiyor. bu durumda zaten ulrich'in olduğu an şimdiki zaman olmalı.

.adamlar tam bir döngüsellikten bahsediyor ama karakterlerin kendisi hep şimdiki zamanda yaşıyor, bu da olacak iş değil. zaman paradoksu ile doldurup taşırıyorlar. neyse ki şimdilik geçmiş değişmiyor. geçmişi değiştirip tamamı yara olmuş pis kasabayı kurtarmak için de gelecekten gelmiş sakallı tip zaman makinası ile yeni bir solucan deliği yapma niyetinde ki o alet onu yapamaz. yok öyle bir dünya.

.ulrich'in zamanda yolculuk kitabının yazarına gitmesi falan çok iyidi  aslında, adamın tüm hayatının çalışması gençlikteki haline gidiyor. resmen kendini "boost" ettirmiş. tabii bunu geçmişe gidip züccaciyedeki film misali her şeyi deviren öküz ulrich yapmış ama telefonunu o teknolojide görmesi belki bir şeyleri farklı olmasına sebep olmuş olabilir. senaryo sonuçta, açıklamak isterlerse açıklarlar. iki bölüm kaldı, merakla bekliyoruz.

.noah kim peki? onu unuttular. kaldı iki bölüm, esas kötü o gibi görünüyor. helge salağı mecburi kötü olmuş, çocukken çok ezilmiş kakalanmış. köpeği mağaraya yollatmış. pislik bir insanmış ama o kadar da katil olmaması gerekir.

--- spoiler ---