26 Kasım 2017

how the universe works s03e09:

The Search for a Second Earth

--- spoiler ---

.şu ışıktan madde algılama meselesini güzelce gösterdiler, bir onu beğendim. bir de galaksilerin yaşanabilir kuşağı meselesinde de görselleri pek açıklayıcıydı. onu beğendim. bir iki yeni bilgi vermiş oldular. ha tabii galaksinin çiziminde merkezdeki büyük kara deliğe yakın ama sarmalları dışında alan da vardı. oralar da yaşanabilir alansa garip.

.şimdi rakamlar coşuyor 30 milyara kadar falan çıktı ama bunları galaksilerin uygun yerinde diye azaltmadılar. en azından galaksinin yarısı uygun değil gibi görünüyor.

.tabii kademe kademe, önce su olacak, sonra sıvı olacak sonra sıvı kalması için atmosfer olacak, sonra manyetik alan olacak ve 4 milyar yıl bunlar sürecek. dünyadaki yaşama bakıyorlar 4 milyar yıl önce başlamış, 2 milyar yıl sonra ancak çok hücrelilere geçebilmiş. 200 milyon yılda memeliler, 200 bin yıl önce de insanlar oluşmuş. verdikleri çizelge böyle bir şeydi. rakamları değiştiriyorlar ama anafikri anladık.

.hepsi iyi güzel ama süper dünyalar meselesinde başka bir belgesel ile çelişti. başka bir belgeselde insan zekasının patlama yapmasında iklimlerdeki dengesizlik etkili oldu demişlerdi. neden sonuç olarak ne kadar doğru bakıyorlar bilemiyorum ama eğer iklim sabit kalsaymış, zekada bu kadar patlama olmayacakmış. insan evreni belgeseliydi sanırım. neyse çok mühim değil.

.bu belgeselde de süper dünyalar her açıdan dünyanın bir kaç katı olduğu için iklimleri falan da daha sabit olurdu, her şeyi daha stabil olurdu diyor. o yüzden daha gelişmiş canlılık bulmayı amaçlıyorlar ama belki de zeka yok, sadece ot bok var. mümkündür yani.

.ikinci dünya arayışı bir yerden sonra komik oluyor zaten, uzaylı görüntüleri şunlar bunlar. tabii en zor mesele iletişim meselesi, uygarlık yaşlarından öte, sinyal gönderme hızlarından uzakta bir yerde medeniyetler yaşansa ölse bize henüz gelmeyebilir. tabii verdikleri milyarlar içinde bu pek olası görünmüyor ama yine de olsun.

.seslerden yıldızın büyüklüğünü, çeşidini anlama olayı fena değildi. çok detayını anlayamadım ama düşünce olarak güzel en azından.

.uzak gezegen fotoğrafları meselesi de fena değildi. aynı zamanda yıldızın ışığında gezegenin atmosferinin etkisinden maddelerinin tespiti olayında da güzel düşünmüşler. tespit edene helali hoş olsun.

--- spoiler ---