21 Kasım 2017

how the universe works s03e08:

Our Voyage to the Stars

--- spoiler ---

.şu warp motorlarına kafam takıldı. adamın teki bunu test etmeye kalkmış, bir deney yapmış ama sadece bu kadar bilgi verdiler. deneyin sonucu vermediler. aratsan da bulamazsın yani ama güzel bilgiydi.

.warp meselesi önündeki uzayı büzecek, arkasındakini açacak bir baloncuk diyorlar. içindeki sabit kalacak mı peki? kalmazsa yamultmaz mı? geçtiği yerdeki maddeye etki edecek mi? bu konuda malumat alamadık.

.solucan delikleri falan zaten hikayeydi. olacak iş değil ama başka türlü de mümkün değil diyorlar. warp ile ancak ışığın on katı hızında gidebilirmişiz, bu durumda başka çare kalmıyor ama ışıktan hızlı yer değiştirince işler çok karışıyor bu durumda ne olacak ona da girmediler. 

.insan ömrü ya da psikolojisi meselesinde lagaluga yapıyorlar. lan dna ile oynayacaksanız radyasyona dayanıklı yapın da bitsin bu çile. uzay gemisini suyla sarmaktan bahsediyorlar. lan olacak iş mi? kurşun murşun olmaz diyorlar, zaten onu yukarı çıkartmak dert. bir de içinde radyasyonu saklıyormuş. onun yerine su daha iyi izole eder diyorlar ama kanlı canlı çalışan su kaplamalı bir uzay gemisi fikri bana şaka gibi geliyor.

.tabii hepsi eşit ölçüde ilerlemesi gerek. sen warp motoruna su kaplama takamazsın. bunu da hesap etmiyorlar. belki yavaş yavaş demeye getiriyorlar. sadece marsa giderken bile bir sürü radyasyon yiyeceklermiş. bir sürü dert yani.

.başka gezegenlere nano teknoloji ile yaşam götürme olayı tamamen bilim kurguydu. zaten dünyaya da böyle yapmış olabilirler dedi, tam da filme gönderme yaptı. ha olmamıştır diyemeyiz ama yine de bu tiplere ancak bu yakışırdı. bilim insanlarıymış güya.

.bir de gidecekleri en yakın yıldız hiç de güzel bir seçim değil. üçlü yıldız sistemiymiş. tekin bir yere benzemiyor. yani sırf yakın diye insan oraya gider mi? sonra yok efendim 11 milyar dünya benzeri gezegen olabilirmiş. kırmızı devleri sayarsak 22 milyar da buna ekleyebilirmişiz. atma recep din kardeşiyiz yav.

--- spoiler ---