20 Kasım 2017

horizon s52e05:

The End of the Solar System 

--- spoiler ---

.şu bilmem nenin sonu, yıkılacak yok olacak belgesellerinden yorulmadılar. ben izlemekten yoruldum. hadi discovery gibi devamlı patlama görüntüleri vermiyorlar ama bunların da kafası ayrı güzel. çok fazla bir muhabbet yoktu. ilkin kırmızı dev olduğu vakit dünya kaçıp kurtulacak dedi, sonra gelgit kuvvetini hesaba katmamışım yok olacak dedi. sen ne çeşit bir bilim insanısın abi?

.zaten her türlü sıcaklıktan ve radyasyondan dünyada yaşam yok olacak, neyin derdindeler anlamıyorum ama adamlar beş milyar yıl sonranın belgeselini yapıyorlar. ufukları geniş hakkaten, acilen buralardan gitmeliyiz diyorlar.

.güneşin yaşanabilir kuşağı her 1 milyar yılda bir değişiyor diyorlar. sonra da 2 milyon yıl sonra dünya venüs gibi olacak diyorlar. rakamları takip mi edemedim salladılar mı emin değilim. tabii her türlü rakam komik oluyor. çok aşırı zaman dilimleri ama evrim açısından bakınca da o kadar az zaman sayılmaz.

.neyse işte güneş kütlesinin yüzde onunu 1 milyar yılda bir kaybediyormuş. bu da gittikçe daha parlak olmasına sebep oluyormuş. nasıl bir mekanizmaysa işte allah bir garip, içindeki dengeler bozulduğu vakit de kırmızı deve dönüşme süreci var. mekanizmayı tam anladıysam arap olayım ama çok da mühim gelmedi. elli kere tekrar ettilerdi zaten, ederler. anlarız bir ara.

.esas mevzu işte yaşanabilir kuşağın kayması, marstan itibaren diğer gezegenlere kayacak. oralara gidip yaşamalıyız diyorlar. şaka gibiler yeminle. tamam insan hayal eder de bu kadarı biraz fazla hayal oluyor. yakın bir zaman dilimi bile değil. bundan daha çok merak uyandıran bir sürü mesele varken bundan bahsediyorlar.

.tabii yine de pek bilim seviciler, bir bölgeye güneş sisteminin temsili uzaklıklarındaki cisimleri yerleştirmişler. göğe falan bakıyorlar. hayal ediyorlar. eh gelişmiş insanlar o kadar da şımarıklıkları olsun. biz yapamıyoruz.

--- spoiler ---