6 Ekim 2017

the gifted s01e01:

eXposed

x-men ile benzeyen özel güçler olmasa daha bir beğenecektim ama şimdi temkinli beğendim. belki geliştirirler. belki insan hayal gücü ancak bu kadar özle güç tasarlayabiliyordur. sonuçta marvel abimiz yine kapıdan çıktı. kendini gösterdi. adam yaşlı başlı ama üretmeye devam ediyor. ne ara yazmış etmiş bu kadarını bilmiyorum ama bir tane daha dizi ile gelmişler. altı bölümü var. esas oyunculardan ikisi pek tanıdık tip. true blood'dan ve ta angel'den bir erkek bir kadın oyuncu. veletler de fena değil. ergenler mergenler ama tiplemelerini beğendim. ilk bölüm başlangıç kısmındaki müzikler de pek özel seçilmiş gibiydi ama sonra yoğun aksiyonda kayboldu gitti. aksiyon dozu diğer bölümlerde böyle kalmaz gibi, ilk bölüm bağlama çekmişlerdir. artık zaten altı bölüm izlemesek ayıp olur.

--- spoiler ---

.mutantların kaçışıyla başlatmışlar. yeraltı tesisi kurmuşlar. sentinel birimi kurulmuş. mutantları toparlarıyor yine. mutant ve insan çekişmesi zaten direkt x-men, fazlasını bu anlamda yapamamışlar. tek fazlası çekirdek bir aile üzerinden anlatacak olmaları.

.baba savcı rolünde, insana zarar vermiş mutantları soruşturuyor. bölümün başındaki polis pataklaması, ışıklı sevdiceğini vuran polisi telekinetik gücü ile yerden yere vuran bir mutant kızın savcısı oluyor. kendisi bir de hamileymiş, ilkin göstermiyorlar. sonra ışıklı çocuğa söylüyor. pek vurucu oluyor. tamamen aile işleri olacak gibi.

.telekinetik kızcağız da zaten tesisi kuran kişiymiş. bizim çekirdek aile ilkin normal aile olarak başlıyor. savcı baba oğlunun okulda zorbalık görmesi üzerine mekanı ziyaret ediyor. müdüre gözdağı veriyor. derken veletleri partiye katılıyor. şikayet ettiği veletler tekrar oğlana sarıyor. soğuk duşlara, sıcak sulara sokup bir miktar ağzına sıçıyorlar.

.derken oğlanın kayış kopuyor. özelliği nedir bilemiyorum. bir şeyleri parçalara ayırma, eğip bükme olayı varmış gibi duruyor. mekanı yıkıyor nerdeyse, ablası gelip kurtarıyor. ablası da üç yıl önce kazada mutant olduğunu öğrenmiş. özel bir kalkanı var. hava bükücüymüş, suyu da bükermiş ama daha yorucuymuş. maddeleri biriktiriyor gibi. güzel çekmişler ya neyse işte.

.sentinelden veletleri almaya gelince de aksiyon iyice başlıyor. annesi vermiyor çocukları, kaçıyorlar. babalarına haber gidiyor. tam kaçak moduna başlıyor. mutant yeraltı organizasyonu ile irtibat kuruyor. bunları kurtarmaları karşılığında hamile sevdiceğini kurtaracağını söylüyor. işler iyi giderken nasılsa pat diye yerlerini buluyorlar.

.bölümün başındaki ışınlanma kızı (x-mendekinin çakması gibi olmuş kusura bakmasın) bunları ortamdan kurtarıyor ama baba vurulup arkada kalıyor. şimdi ellerine düşecek diğerleri takım olup kurtaracak mı? veletlerle aksiyon biraz salakça olur ama bilemedim artık. nereye gidecek mesele, nasıl aldığı puanı hak edecek göreceğiz. ben çekimser bir iyimserlikle başladım.

--- spoiler ---