14 Eylül 2017

Through the Wormhole s07e02:

Is Privacy Dead?

--- spoiler ---

.iyidi güzeldi, bir miktar ilgi çekiciydi de o son neydi öyle? onlar bizi izliyorsa biz de onları izleyelim. böylece dürüst bir düzen kurulsun böyle gitsin. lan salak mısınız?

.öncesindeki futurist abimiz zaten bu kadar kamera var kimseye izleme diyemeyiz, o halde herkes izlesin. eskiden de herkes içiçe yaşardı. o yüzden şeffaf toplum olsun diye bir fikir geliştirmiş. baya baya salakçaydı. güya düşünce var altında ama çok saçma.

.diğer tarafta gözüne gözlük çaktırmış abimiz, kamera açısını algılayan bir alet icat etmiş. kameranın açısına girdiğin zaman fark edecek. icat olarak güzel de neye yarar yani? bir bakıma izlenmek iyi, kontrol iyi, suçla mücadele için iyi ama abiler bundan fazlasını istiyor, orası belli.

.sosyal ağlarda, yüz tanımadan bilgilere ulaşma. alışveriş sitelerin kişisel bilgileri depolayıp kullanması gibi mühim konular vardı. olayın uzmanı abimiz iyi düşünmüş, güzel deneyler yapmış. yapmayın efendim işte. daha ne?

.bir tane erkek kılıklı, kadın düblajlı biri de olayın psikolojik boyutunu araştırmış. insanlar paylaşma bağımlılığındaymış. paylaşım yapmak, kendinden bahsetmek beynin kendini ödüllendiren mekanizmalarını coşturuyormuş. dopamini köklüyormuş. ondan dolayı bu işler böyle imiş. bunu parayla falan azaltmaya çalıştı güya da pek olmadı o kısımları. aynı şey işte. madem öyle ilaç yazalım gitsin.

.dna meselesi baya baya saçmaydı. dnasından kişisel bilgilere ulaşacaklar da sigorta etmeyecekler. sanki herkes hayat sigortası yapıyordu da böyle bir derdimiz var. bankalar falan varmış. koruyorlarmış da berber de saçlar dökülürmüş toplarlarmış. babasından y kromozomu gelirmiş de oradan tespit bile ederlermiş. vay efendim vay.

--- spoiler ---