18 Haziran 2017

the handmaid's tale s01e08:

Jezebels 

--- spoiler ---

.adamlar önce sistemi düzeltiyoruz diye çarpık bir şeyler kurmuş. sonra hepimiz sonuçta insanız diye bir acayip elit kerhane tarzında bir şey açmış. kumandan önce bacaklarını tıraş etti sonra aladı karıyı oraya götürdü. kontrol noktalarından falan kandırarak geçirdiler, arama yapmıyorlar ama yaptığının hepsi kurallara aykırı olmalı.

.nick iş bulma kurumundan tanıdığı vasıtası ile bu olayların öncesinde sisteme girmiş. hatta evlerdeki polis olarak istihbaratın önemli unsurlarındanmış. baştaki tip gibi bir adam gösterdiler ama bunlar daha alt kademe olabilir. her seferinde bir üst gösteriyor olabilirler. bu kadar planlama ile koca devleti ele geçirdilerse vay hallerine artık ne diyeyim bilmiyorum.

.ilkin dernek gibi kurulmuşlar. tanrı artık üremelerini istemediği için mevcut sisteme baş kaldırmışlar, sonra da olaylar gelişmiş. damızlık meselesi tabii işin can alıcı noktası. karılarımız izin vermez diyor bizim kumandan. onları da olaya dahil ederiz, bir seramoni çakarız diyorlar. ayak üstü tasarlamış gibiler. zaten klinik bir şeyler yapılabilirdi. daha iyi insan üretebilirlerdi. teknolojik dünya gayet ilerde ama ne bileyim böyle uygun görmüş erkekler.

.neyse buna daha fazla takılmayalım, sistem eleştirisi ve kadının yeri bağlamında girişmişler olaya. onu kabul edip devam ederiz. hepsi iyi güzel ama nick'in tavrını anlayamadık. bizim june da anlayamadı. yine donuk gözler, akan yaşlarla devam etti. kadının dramını suratında görüyoruz, çok acayip.

.bir de en iyi arkadaşı lezbiyen zenciyi de bu evlerin birine atmışlar. ya kolonilermiş ya da buymuş. kadın bunu kabul etmiş. lezbiyen ama hayat kadınlığı yapıyor. nasıl olsa kurur diyor. aynı zamanda damızlıktı, hamile falan kalırsa ne olacak? bunları söylemediler hiç.

.önceki damızlığın kendini asmasından kumandan sorumluymuş. adamların hepsi fantastik, artık sistemi ele geçirince fazlasını istiyorlar. kesik elli kadını yalamak nedir mesela? işte zıvanadan çıkmışlar, tarikat olayı hepsi. nerde nasıl kopacak işler, nasıl düzelecek? düzelmesinin dizisini mi gösteriyorlar? esas damızlığı kurtaracaklar mı? hikaye ne istikamete girecek, orasını bilemiyoruz.

--- spoiler ---