12 Haziran 2017

the handmaid's tale s01e04:

Nolite Te Bastardes Carborundorum 

--- spoiler ---

.hayrın biri çevirmiş sonunda, dizinin garip havası insanı sarıyor hakkaten. en son hamile değil diye odasına kapatılmıştı. bir sürü dayak yemişti önceki sorgudan, bu haldeyken kafaları yeme modunda kalmış kendi kendine. dolabının dibinde bölümün ismi olan yazıyı görüyor, onunla muhabbet ediyor işte.

.sonunda kumadanından manasını öğreniyor. bu piçlerin seni ezmesine izin vermeymiş. önceki damızlık kadın bunu yazmış, sonra kendini asmış. bu hayada daha fazla dayanamamış. şimdi kumandan da bunun kendini öldürmesini istmiyor.

.seramonileri başarısızlıkla sonuçlandı. kumandan sertleşme sorunları yaşıyor. herkes yerlerini aldı ama adam yapamadı. ilk biraz kendi denedi, sonra içeri gitti. kadın yardım edeyim dedi, ona müsaade etmedi. bir sonraki güne kalıyormuş. adam neyi kafaya taktıysa.

.bilgisayardan ve konuşmalarından anladığımız kadarıyla sadece amerika bu halde. tüm dünyada kısırlık problemi varsa, amerika niye böyle? ambargo falan uyguluyorlarmış. kaçan olursa onlar olayları anlatıyormuş. yani hakkaten kaçma şansları varmış ama kaçamamışlar. nasıl organize oldularsa artık.

.geçmişten bir kocası ve çocuğu ile eğlenme hikayesi katmışlardı. esas olay damızlık okulundan kaçış hikayesi imiş. zenci arkadaşıyla okuldan kaçmaya çalışmışlar. bir tane hemşirenin kıyafetini alıp metroya kadar gitmişler. boston ne tarafta derken yakalanmış bu kadın. hemşire kıyafetini giyen zenci kaçmış. onun da başına ne geldiği meçhul, öldü demişlerdi ama artık yavaş yavaş anlatacaklar herhalde.

.dünyanın geneline ne olduğunu anlatsalar daha iyi olacak aslında. tamam kadının dramını güzel anlatıyorlar. hele kontrole gittiğinde seni hamile bırakayım mı diyen doktor bir harikaydı. orphan black'den tanıdığımız şişko abimiz tüm sempatikliği ile bunu söylüyor. neyse ki tecavüz etmiyorlar. kumandaki kısır olabilirmiş. hamile kalsa bir hayli rahatlayacak, onun yerine böyle sürünüp gidiyor işte. adam da yardım etmek istedi işte. maşallah.

--- spoiler ---