10 Haziran 2017

serial experiments lain s01e01:

Weird

eski bir anime, ta 98 yılında yapmışlar. çizimler falan eski, trailer izleyince pek izlenmez gibi geliyor ama kaliteli versiyonunu bulup izleyince fena durmuyor. onun da flac sesini yapmışlar, onu ac3'e dönüştürmek gerekti. yine de 1080p yıllarından değil, geniş ekranlara uygun çerçeve yapısı yok. çizimler o kadar iç açıcı değil. güzel tasarlamışlar, farklı bir dünya modeli olduğu belli. şuna benziyor, buna benziyor denmesinden ne olacağı üç aşağı beş yukarı belli ama yine de güzel. böyle hikayeleri her türlü seviyoruz. zaten ilk bölümden dünyanın kıpraşmasından da anlaşılıyor mevzular. nereye götürürler olayları orası belli değil. korku demişler ama pek korkutacak bir tarafı yok. gizemi mühim, olayları mühim ve güzel dialoglar dönecek gibi. kısa ve öz. giriş kısmını henüz duyamadım. giriş müziği doksanlar gibi, o kadar iyi değil ama kötü de değil.

--- spoiler ---

.donuk gözlü, ayı kostümlü bir kızcağız var. ayıları, oyuncakları seviyor. oyuncak misali de bir bilgisayarı var. babası bilgisayar kurdu ama o dönemler hep tüplü monitörler var işte. masaya yığmışlar üçünü beşini, çılgın çılgın hareket ediyor.

.insanlara bağlanmak, arkadaşa ihtiyacın olması, konuşmaktan falan bahsediyor az biraz, sonra da kızı ondan yeni bilgisayar istiyor. arkadaşım var diyor ve basıyor kahkahayı.

.olayların sonlarına doğru bu hadise oluyor. öncesinde donuk gözlü kızımız okula gidiyor, arkadaşı ağlıyor. meğer intihar etmiş birinden mail almış, mevzusu buymuş.

.intihar etmiş biri de dünya değiştirmiş, renki yazılarla bizlerle konuşan bir başka kız. lain ile muhatap oluyor. e-posta diyorlar ama bildiğin canlı chat yapıyorlar. üstelik bilgisayar canlı canlı da okuyor. görsel olsun diye yapmışlar herhalde.

.kız diyor ki anlayacaksın ilerde, gerçekler farklı, tanrı burada. kodlar dünyasına mı gitti? bunlar mı bilgisayar programı? kız niye bu kadar donuk, etrafındakiler niye bu kadar gri? onları ilerde anlatacaklar. şimdi olanlar bu kadar.

.derslerde tahtada ölü kızdan haberler alıyor. trenin önüne atlayan bir başka tip vardı galiba. rüya mıydı yoksa o? o kısmını karıştırdım ama oralar da fena değildi. gerçek dünya sorgusu, ellerinden duman çıkması, görüntülerin titremesi ve aksaması gibi efektlerimiz de bolca var. güzel işte.

--- spoiler ---