23 Haziran 2017

genius s01e08:

Chapter Eight 

--- spoiler ---

.adamın aile dramı azalır diyoruz ama bir türlü azalmıyor. geçen bölümlerde oğlunu intihar teşebbüsünü göstermişlerdi. şimdi oğluna keman falan çaldı. veletleri mahvetmiş, anaları desen zaten yamulmuş gitmiş. nobel de kazandı ama başka daldan vermişler ona. genel görelilik teorisinden dolayı bir ödül almamış. bu da ilginç bir ayrıntı.

.zaten işin başında sakallı profesörü hitlere selam duruyordu. işlerin çığrından çıkmasına az kalmış, böyle bir çılgınlık oluyor. almanya çalkalanıyor. ilk bölümdeki suikast görüntüleri, sonra yolda einstein'ın yüzüne tükürmelerden sonra gitmeliyiz diyor.

.amerikan büyükelçiliğine gidiyorlar ama orada da zorluk çıkartıyorlar, zaten hikayeyi büyükelçi görevlisine laf anlatırken hikayeleştirme şeklinde açıklamışlar. daha sonra bu adam da büyük yahudi kurtarıcısı olmuş. 50bin tane yahudiyi kurtarmış.

.bir yerden sonra adam yahudi, yahudi propagandası olacak tabii diyor insan ama yine de fazla geliyor. bir kere teşekkür etmeliler, yerlerinin yurtlarının olmayışıyla dünyaya yayılmışlar, şimdi kilit noktaların hepsi onlarda, dünyayı idare ediyorlar. hepsi çektikleri bu sefaletler yüzünden. allah büyük işte.

.neyse abimize vize vermiyorlar, o da medyaya taşıyor olayı. sonra dönüp geliyorlar evine. komunist partisi üyesi olmadığına dair bir kağıt imzalayacak. imzalamıyor tabii. yetkili tip de basıyor mührü, işini kaydeceksin değil mi? diyor. muhtemelen diyor, sonra da kağıdı imzalıyor. pek dokunaklı bir sahne tabii ki. iyi adamlar çarpışıyor mübaret. hepsinin kalbi çok temiz.

.bohr ve einstein görüntüleri koymuşlar biraz, tütüncüsüne kuantum meselesini açıklıyor. aynı zamanda hızı ve yerini bilemeyiz diyor. mantıksız diyor adam haklı olarak, sonra arabalarla örnekliyor mörnekliyor ama olmuyor. tanrı zar atmaz meselesini de sanki büyükelçi görevlisine anlatırken kullanıyor, oradan yayılmış olabilir. yaratıcıya inandığını söylüyor ama karşısında inançlı görevli var, biraz takiyye yapıyor sanki.

.elsa bunun diğer kadınlarla takılmasını hoşgörmüş. nasıl bir olaysa artık. ben ilk sırada olduktan sonra sorun değil demiş. dünya turlarına çıkmışlar, almanyada sıkıntı var diye bunu yapmışlar ama diğer taraftan da bir sürü şöhret, bir sürü insan ilişkileri işlemleri yapmış gibiler. elsa'nın da olayı buymuş. insan ilişkilerinden çok iyi anlıyormuş.

--- spoiler ---