11 Haziran 2017

genius s01e05:

Chapter Five 

--- spoiler ---

.biraz da einstein'ın gözünden olayları anlatıyor gibiler. adam şak diye karıyı terk etmemiş. kadın devamlı mutsuzmuş, çocuklarına bakamaz olmuş falan filan gibi girişecekler. tabii bunu o hale ne getirdi? nobel mobel kazanayım diye hayal ederken evli ve çocuklu oldu.

.işte kadının yeri ve önemi, hem çocuk hem zeka olmuyor demek. bunu fark edemeden çocukları peşi sıra sıralamak, sonra akıl hastanesine tıkmak nedir abicim? yani ne olmasını bekliyordun ki başka? o kadar da zeki değiller sanki. sadece formüllere falan basıyor kafaları anlaşılan.

.neyse ikinci çocuğun büyümüş haliyle başlattılar. kendisini yakmaya çalışmış. küçükken babasının piposundan yangın çıktığını hatırlıyormuş ama anasının depresif günlerinde kibrit ile oynayan çocuklarını fark etmemesi sonucu yangın çıkmış. albert koşmuş söndürmüş. kadın gözyaşları içersinde.

.albert aldı başını gidiyor, kadın evde temizlik, alışveriş ve çocuklarla ilgileniyor. mevzu ve dram bundan ibaret. albert'in anası kuzenini yamamaya çalışıyor. ev işleri ile ilgilenecek kadın olarak bunu gösteriyor.

.en başta senin zihnine aşığım demişti, sonra matematik ispatları ve ağır işlerini yaptırdı. işler ilerleyince hiç gerek kalmadı. kadın tamamen ev işine geçti, iyice kafaları yediler. devamlı da şehir değiştirdiler. olaylar bu çerçevede gelişti.

.prag mıydı? oralara gidip geldiler. sonra planck abimizin üniversitesine geçiş mi yaptılar? bunu da çok takip edemedmi ama ilk hocasının kıyısına gidecek gibi. adam kıskançlığından çatlıyor gibi görünüyor.

.diğer taraftan kütlenin ışığı büktüğü deneyi de ispat edilecekti. onun araştırmaları sürüyor, gökbilimci falan buldular. bu da ispat olunca bir hayli sükse yapacak gibi görünüyor.

.asansördeki düşünce deneyini bilmiyordum. oradan kütleyle ilgili çıkarımlar yapmış. özel göreliliğini anlatmaya giderken kalbi duracak gibiyken bunları becermiş. sonra da dördüncü boyut muhabbetleri edilmiş, adam öyle otururken falan fikir buluyor. çocuğu ile ilgilenirken palktaki örümcekten dördüncü boyutu tamamlıyor. farklı bakış açıları yakalayıp bunu nasıl formülize edebiliyor? eh işte orada da einstein oluyor herhalde.

.curie'lerden koca karakteri ölmüş. kadın tek başına kalmış. evli adamla aşk yaşıyormuş. bilim dünyasını kadını dışlarken einstein muhabbete koştu. sonra aile dostu gibi bir şey oldular. iki tarafı da anlatmak gibi. her şeyi nasıl becerdin diye sordu mileva, kadın da beceremedim. çocuklarım beni sevmiyor dedi. normal yani, tercih yapacaksın işte. sonra da albert'e evli kalmak zorunda değilsin, aş bunları falan gibi süper öğütlerde bulundu. bütün dünya adamı buna sürüklemiş gibi anlatıyorlar ama bilemedim artık.

--- spoiler ---