22 Haziran 2017

american gods s01e08:

Come to Jesus

--- spoiler ---

.sezonu güzel bitirdiler, laflar falan gayet iyidi. bizim çarşamba da odin'miş. en sağlam tanrılardan mıymış kendisi? savaş mavaş deyince başka bir şey çıkar sandım ama odin de güzel.

.gölge ay'ın seçilmesi ya da özelliği olmaması pek güzel olmadı. sadece orada olduğu için dedi. başından beri olan her şey odin'in manipülesiymiş, soygunlarının yolunda gitmemesi, hapis ve karısının ölümü. neden bu kadar drama gerek varmış ki? adamın bir özelliği olmadan saçma geliyor.

.odin'in inanç felsefesi yapması da biraz garip aslında, yunanlı olsa daha iyi olabilirmiş bu açıdan ama böyle uygun görmüşler. sevdik her türlü. bölüm sonunda gölge ay'a inanıyor musun? artık diyor. o da inanıyorum diyor. sonra karı araya giriyor. karısının söylediklerinden sonra olaylar değişecek mi? sonraki sezon göreceğiz.

.plan da şuymuş. paskalya tanrısı, artık ismini bilmiyorum. ilkbaharın habercisi, ekinlerin sorumlusu, verimlilik bereket bundan sorulur. onun mekana geldiler. kadını gaza getirdi. yeni tanrılar da gelip bir miktar gözdağı verince ayaküstü bir kapışma yaşandı. böyle daha büyük bir savaş bekliyorduk ama daha savaş değil de işte gösteri gibi oldu.

.paskalya tanrısı ekinleri kuruttu, dünya açlıkla mücade edecek, insanlara duyurun dua ederlerse ekinlerini geri alırlar dedi. duasız yemek yok işte. yeni çağ tanrıları buna ne yapabilecek ki? tamamen inanmayı bırakırlarsa ne oluyor diyorlar da o zaman da güçsüzleşeceklermiş işte.

.medyadaki paskalya göndermeleri, mekanın içindek isa figürleri. herkesin isa'sı kendine. çarmıhta ölen ya da ölmeyen tarzında göndermeler. suyun üstünde takılmalar, paskalya 10 küsür bin yıllık pagan tanrısının adetlerini almalar, hristiyanlığa monte etmeler, bunun için isa'ları azarlamalar. hepsi çok güzeldi.

.inanmak görmektir diyor odin abimiz, güzel de söylüyor bunları. insanın hakkaten inanası geliyor ama işte bir yere kadar.

.zenci seks tanrısını pek iyi bağlayamadılar. yeni tanrıların kraliçesi olmuş. takipçi sayısı ile inanan sayısı, tapılma sayısını özdeşleştirmiş. velet bir telefonla karıya inancı kuvvetlendirip sokaklara düşmesini kurtarmış. yeni dünyanın tanrılarının kraliçesi bu olmuş. eskilerinin de paskalya tanrıçası olması gerekiyormuş. hikaye anlatıcımızda kıyafet diktirirken bunu anlattılar.

.kadının yeri ve önemi gönermeler, iran göndermeleri falan hepsi iyidi. adamlarda gönderme bol, ne de olsa mazot yakmıyor.

.gölge'nin ismi anasının peşinden ayrılmayışı yüzündenmiş. o da hoş bir ayrıntı. karısının hayata döndürülememesi de tanrı parmalı ölüm olmasından ileri geliyormuş. bir hayli iğrençleştiler ama belki odin kendisi hayata döndürebilir kadını, bir yerden sonra niye diyor insan ama vardır bizim çarşambanın kafasından geçen bir plan.

--- spoiler ---