13 Haziran 2017

american gods s01e07:

A Prayer for Mad Sweeney

--- spoiler ---

.adamlar bokunu çıkardı. insan hiç esas hikayeyi boşverir mi? gittiler yan hikayenin hikayesi ile devam ettiler. bütün bölüm üstten alttan siyah kesikliydi. tümden hikaye anlatıcı zencinin kalemiyle boğuştuk. hadi lik on dakika falan renk katıyordu da bu neydi şimdi?

.leprikon abimizin hikayesi mi? ne olmuş peki? yaşlı kadın kimmiş? ölü kızın ninesi falan mı? öyleyse ne olmuş? bunca şeyi niye anlattınız abicim yav? kafam şişti, uykum geldi. çok ağır da aktı çok saçmaydı.

.tek mühim bilgi çarşambanın kadının ölümünde parmağı olduğu bilgisiydi. leprikon'u kaza yapması için yollamış. kazada kadın ve adam ölmüş. sonra da olaylar dallanıp budaklanmış. şimdi çarşambaya kapak olsun diye mi parayı geri içine koydu?

.üstelik paranın olayı pil gibi bir şey mi? sihir gücünü mülkiyetini kaybettiği an kaybetmesi gerekmez mi? o parayı herhangi bir ölüye bastırsan canlanır mı yani? biraz mantık çerçevesi belirleseler iyi olacakmış.

.leprikonun meselesi fena değildi takip etmekte çok zorlandım. ilkin hapse atılmış sonra amerikaya sürgün edilmiş. sonra din kisvesi altında periler meriler kavramları içinde var olmayı sürdürmüş. bunlara devamlı süt ve ekmek bırakıyorlarmışmış. hikayede anlatılan kadın en başından beri inanmış buna, sonunda da eleman gelmiş bunu almış. niye ölmüş? leprikon ne yapmış? oralar da belirsiz.

.hizmetçi kadının hikayesi de saçma, gelen geçen becermiş bunu. esas kadın oyuncu bu hizmetçi rolünü de oynamış. belki kan bağı falan çıkaracaklar dedim ama bu bölüm olarak çıkarmadılar. baştan itibaren önce evin ergen çocuğu, sonra sürgün edildiği gemideki kaptan, sonra hapsedildiği yerdeki gardiyan, sonra da tekrar satıldığı adam buna güzelce kaymış. en son adamdan çocukları varmış, nine olmuş. durum bu yani. bunun hikayesini bize niye anlattınız vicdansızlar, ben bunu mu bekliyordum sanki?

.yine namaz kılma görüntüsü serpiştirmişler. gay arabı yoluna yolladılar. bunlar da dondurmacının arabasını çalarak devam ettiler. yolda tavşan yüzünden kaza yaptılar. dediğim gibi adam anlamsız bir biçimde parayı geri koydu. hakkaten hayata mı döndürecekler? ne gerek var ki?

--- spoiler ---