4 Haziran 2017

american gods s01e05:

Lemon Scented You

--- spoiler ---

.kafalar ciddi anlamda çok acayip. akışı takip etmek zor oluyor bir yerden sonra, dialogları da iyi yapmışlar. adamlar her lafları ile bir şeyler anlatmak istiyorlar. yeni tanrılar teknoloji, insanların izlenmesi, kayıt edilmesi, tekrar çağrılması. ilgileri de esas amaçları. insanların dikkatlerini çekip kafaları kitlemek istiyorlar. daha doğrusu yeni teknoloji size bunu yapıyor diyor. bir nevi eleştiri.

.diğer tarafta eski tanrıları temsil eden çarşamba var, kendisi de inanç ve amaç veriyorum diyor ama pek de doğru sayılmaz. güvenilir bir insan olmadığı belli. yani adamlar eski tanrıları överlerse o da olmayacak. bu durumda insan bireyselliği, gölge meselesi falan yapacaklar belki de bilemiyoruz.

.esas olay karısının kabirden çıkışı ve yanına gelişiydi. bunun için iki bölüm hazırladılar. mal soğuk karı yine ifadesiz suratıyla aldatışını falan anlattı, olacak iş miydi? adam neyse ki hala senin puppy'in değilim dedi. ilk gözünün içi parladı, istedi evet demeyi. sonra yüzünü ekşitti ve bastı hayırı. güzel yapmışlar hep buraları.

.şimdi bu bay dünya iki saniyede adamları yakalatmış. yaptıkları hırsızlığı ve nerde olduklarının hepsini polise yollamış. adamları alıp merkeze getirtmiş, sonra da bi ziyarette bulunuyor. neden? 

.bu kadar paketlediler, yeni uydudan bahsettiler. planları insanları iyice kontrol etmek tarzında bir şey mi? oralardaki reklamları çok anlamadım ama veledin de dediği gibi neden elindeki adamı bırakıyorsun ki? o da saygıdan birader diyor, senin tahmin edemeyeceğin kadar yaşlı diyor. tanrıların ilk çıkışından mı geliyor nedir tam olarak? güçleri bölünmüş olmalı ama artık öylece bıraktı. 

.gölge tüm olayları gördü, bunlar gerçek mi modunda, beş dakika önce karısı kabirden gelmiş, beş dakika sonra kelepçelenmiş götürülmüş, üzerine rüyalarındaki ağaç geliyor. böyle bir kaçış koşturmaca işte. tüm olayı anlatsa ya şu adam, adam toplayıp savaş edecekmiş ama insanları tekrar eski yola sokamaz mı? bir kişinin inanması bile yeter diyorlar da bu durumda yine gölgeye geliyor olay, garip bakalım ne yapacaklar belli değil.

.zaten allaha emanet başlıyor, ilk anlattıkları hikaye iyice animasyon oldu. ayrı bir dizi gibi her bölüm, tanrıların ölmesi ve diğerlerine geçmesine dair bir kesit sundular herhalde. gereksiz sanki ama adamlar yapmasını sevmiş, durduramamışlar kendilerini.

.bir de şanslı para vardı. adamın tam kapıdan gireceği anı bile tahmin etmek mümkündü, karının parmağını kımıldatarak adamı duvara yapıştırması iyidi. ölü taklidi ve sonrası da iyidi. tekrar yolları kesişecek mi? aşk hikayesi de olmazsa olmaz diye sokmuşlar herhalde. etleri çürümeli, dağılmalı...

--- spoiler ---