26 Nisan 2017

genius s01e01:

Chapter One

artık düz belgeselleri izlemiyorlar diye film yapalım demişler herhalde. nat geo böyle bir belgesel serisi ile gelmiş. einstein diye alt bölümü mü var yoksa dahi diyerek sadece onu mu kastetmişler? çok ayırt edemedim. Geoffrey Rush abimiz oynuyor. shine'da müzik dahisini oynuyordu. burada fizik dahisi, adamın tipinde dahi var demek. diğer tipler de çoğu tanıdık sanki, en azından çakma belgesel oyuncusu değiller. bildiğin dizi film yapmışlar ama işte belgesel olmamış bu sefer. sevişme sahneli belgesel olur mu? hani sevişmenin ilmini yapsalar yine neyse, genç einstein'ın sazlıklarda işi pişirmesi biraz fazla bir anlatım olmuş sanki. bir de adam her daim ışığı mı düşünmüş? tamam takıntılı kafadır, tamam süper zekadır ama arada normal insan gibi de düşünebilmiştir sanki. biraz ballandıralım derken bokunu çıkarmışlar. bir yerden sonra peygamber efendim de b'eyle yatardı demeye benziyor.

--- spoiler ---

.tabii lafımız yok kendisine, güzel taraflarına gelecek olursak. dialoglara çalışmış gibiler. newton'a laf soktuğu dialog iyidi. hoca ile kapışmaları da hiç fena değildi. sonra yemekteki konuşma da çok iyidi. durduk yere adam ben evrenin gizemini çözeceğim diyor. artist bir yahudi sanki ama işte garip, nasıl bir ırksa başa bela.

.dünya vatandaşı olarak görüyor kendisini. almanyadaki eğitimini bırakıp isveçe gidince oradaki yardım eden öğretmen fikir hocası gibi göstermişler. siyasi meselelerden ötede, dinle zaten hafif dalga geçiyor gibi, mühendis neyin de olmak istemiyor. kapitalist düzenin uşağı olmayacak. böyle bir karakter çizmişler.

.babası ile sıkıntılı, kendi hayatını kendisi belirleyecek, babası diploman olsun evladım ilerde çok ararsın, hayatını garantile kafasında. einstein da ben evreni çözeceğim kafasında, meslektaşları da kendisiyle kafa buluyor.

.gençlik yıllarında zaten daha bir şeyi başaramamış ama çok enerjik, yaşlılık zamanlarında da tam şanı yürüyememiş. tamam parlak bir bilim insanı ama einstein'ın esas şanı formüllerinin gözlemlendiği zamandı sanırım. güneşin kendisinin yıldızların ışığını büktüğünü gözlemliyorlar. ondan sonra uçuyor artık şöhreti. bunun için de bir güneş tutulması gerekiyor.

.muhtemelen yaşlılık döneminin hikayesinde bu olacak, gençlik dönemi hikayesinde de esas formülleri keşif yaptığı dönem olarak. her iki dönem de çalkantılı. yaşlılık döneminde hitler başa gelmek üzere almanyadan kaçış evresinde, gençlik döneminde de kanı kaynıyor. aşk hayatı pek renkli geçecek gibi.

.daha ilk bölümde sınıfa girdi, kendisinden matematikte yüksek almış tek kişiyi (o da kadın) buldu ve muhabbeti koyulttu.

.ne bileyim aslında filme göre de akışı fazla hızlı. başlangıç ders anlatıştı. düşünce deneyi yapıyordu mesela, güzel çekmişler o kısımları ama konuya uzak biri bu ne lan der.

.sonra pat diye gençliğe dönüyoruz, öğretmeni ile çekişmler, yetmiyor babası ile çekişmeler, şehir değişimi, üniversite değişimi. hop aşk hikayesi, derken sınavı kazanıp yeni üniversiteye geçmeler, hop başka kadın. bu hızda ilerliyor yani.

.yaşlılık hikayesinde de yahudilere kötü davranıyorlar. nazi çocuğu imzasını istiyor. büyük abisi suratına tükürüyor. artık buradan gitme vaktimiz gelmiş diyor ama amerikan büyükelçiliği vize vermekte zorluk çıkarıyor. böyle de bir durum yani.

.kalan bölümleri izlemek ne zaman nasip olur bilemiyorum. altyazısı göremedim. ben tvden denk geldim izledim. inşallah altyazısı çıkar da tekrar tvden uğraşmaya çalışmam.

--- spoiler ---