13 Şubat 2017

how the universe works s03e05:

Is Saturn Alive?

--- spoiler ---

.paralı belgesel kanalları olmayınca böyle zar zor belgesel izlenebiliyor. çoğunun altyazısı yok, zaten altyazı ile belgesel izlemek de işkence. bir sürü yazı, bilgi, oku anla falan yorucu oluyor. düblaj lazım bunlara. zaten paralı platformların en mühim özelliği bu herhalde. spor mpor haricinde başka da bir espirileri kalmadı. filmlerde düblaj zaten iyi olmuyor ama belgesellerde pek mühim değil.

.neyse satürn'e geldik tekrardan. kim bilir kaç kez izledim ama büyük boyutta bakteriler meselesini yeni duydum. halkalarında oluşan uydular muhabbeti de garip geldi. gezegenlerin oluşumuna benzetmişler ama halkalar arası minik uydu olarak kalmış yerler var.

.helyum 3 muhabbetini de hatırlamıyorum. adamlar şimdiden oradaki helyum 3'ü çıkarmak için planlar yapmış. titan'a bir uzak karakol koyarız. oralarda depolarız, dönüştürürüz kafasına gelmişler. titan'ın soğuğu o kadar da soğuk değil diyorlar da ülen üzerine metan yağıyor. göller metan, kaya dediğin donmuş buz. nasıl o kadar da soğuk olmayabilir ben anlamadım.

.ha ham madde olarak bu kadar farklı olmasına rağmen bu kadar benzer şekiller çıkması çok enterasan. soğuğa sıcağa ya da maddenin içeriğine bağlı değil de sadece yapısına bağlı gibi bir şey oluyor bu. adamlar da buradan hayal ediyor. aynı zamanda atmosferindeki incelemelerde hidrojen yüzeye doğru azalıyormuş. bundan da bakterilerin hidrojen ile beslendiği sonucuna varmışlar. suda yaşayan minik bakteriler yerine titan'ın metan dolu göllerindeki yaşayan büyük bakteriler. peki o civarlara bir sonda göndererek fotoğraf çekemez miydik?

.normal yolladıkları fotoğraflar da kötü olduğundan henüz becerememişler ama belki bir gün görürüz artık, şöyle bir ölmeden uzaylı bakterisi görsek ne iyi olacak ama işte umut fakirin ekmeği.

.enceladus meselesi, fışkıran sularu, çekim gücü ile ısınması falan hepsini bir yerlerden hatırladım. şu aralar daha az tekrar olduğundan unutup gidiyorumdur. ha zaten bize ne faydası var? küçük teleskoplarla halkaları falan görünebiliyormuş, aslında kıskandım ama zor iş bakması falan.

.saturn'ün oluşumuna dair buzlu kayalı örnekleri de fena değildi. güneşe yakın gezegenler kayalık zeminleri oluşturduktan sonra suları çevrelerinde buhar olarak kalmış gibi gösterdiler. bu da o kadar suyun kaynağını açıklıyor gibiydi ama ona girmediler. daha uzak gezegenlerde donmuş buz muhafaza edilmiş ve yapıtaşları olmuş. artık nerden nasıl çıkarım yaptılarsa böyle anlattılar. onların yalancısıyız.

--- spoiler ---