1 Kasım 2016

westworld s01e05:

Contrapasso 

--- spoiler ---

.genel gizem için en belirgin olay robotların içinde verici olması meselesi idi. bu ford abimizin düşmanları ya da parkı yok etmek isteyen insanların parmağı olabilir bu işlerde. en azından dışardan bir etki var. ford da ne olduğunu bilmiyor araştırıyor gibi.

.en başta kendisi çılgın bilim insanı ve çılgın planları var gibiydi. şimdi sadece kötü bir insan, yaptığı yapıtla gurur duyuyor ve bunu sürdürmek istiyor gibi görünüyor. sonuçta karakteri hakkında pek bir şey edinemedik, köpek hikayesinden yola çıkarsak büyük amaçları varmış ulaşmış ve anlamsızlığa düşmüş gibi.

.bu durumda siyah kıyafetli psikopatın anlattıkları ile örtüşüyor gibi. gerçek dünyada her şey yolunda ama herkesler anlam kaygısındaymış. bu dünyaya anlam bulmak için gelip fotoğraf çektirip gidiyorlarmış, kendisi de bu oyunları yaratan tipin ne demek istediğini merak ediyormuş. hepsini arnold yapmış, otuz küsür sene önce de gizemi ile ölmüş. ölürken mekanı yok edecekmiş ama becerememiş. dolares o zamanlar da varmış ama kendi döngüsünden çıkıp yardım edememiş.

.şimdi hiçbir şeyin farkında değil diye mesaj gönderdi bence. kafasındaki ses dediği sinyal gibi olabilir, arnold ölmemiş olabilir ya da onun ölümünden sonra ilgili birileri destek veriyor olabilir. dışardan biri ile konuştuğu ya da sinyal gönderdiği gibi bir izlenime kapıldım, özellikle oduncunun içinden çıkandan sonra.

.davranış bilimcisi kızcağız da her şeyleri çözüyor kendi başına, hem o buldu. hem robot nekrofilisiyle konuşması iyidi. sakallı zenci pek yoktu piyasaya, attı onun önüne ama bununla ne yapacaklar? mevzu ford'a hemen gitmeliydi ama ne yapacaklar bakalım?

.işler karışık olduğundan mevzu ona gitmedi. ford oyunun içinde takılıyor. devamlı konuştuğu sakallı çürümeye başlamış tiple konuşuyor. ne yapmak istediğini anlamıyorum ben bu adamın, zaten gizemin kökeninde arnold zamanından kalan yönetici sıfatlı kendisi var. diğer her şey bunun kontrolünde, robotların yanında adama bıçak çekince hepsi saldırıya geçiyor imiş. iyidi o sahne.

.zenci kadın, dolares kulağına fısıldadığından beri çılgın planlar içindeymiş. devamlı karnında yara ile gelip, dış dünya hakkında bilgi topluyormuş. baktığın zaman dolares'in içerde yapmaya çalıştığını yapıp halletmiş gibi, dış dünyayı fark etmiş ve dışardayken bilincini açma yolunu bulmuş. kuşa can veren tip ile de olayları ileri boyuta taşıyacaklarını umuyorum, bu sahne de bitiş sahnesi olarak pek iyidi.

.adam öldürmekten çekinen iş adamı tip ve keyfine adam öldüren arkadaşının muhabbeti biraz can sıkıcı. aralarında ne var tam belli değil ama biri çılgın, diğeri pısırık. açılsın saçılsın diye buralara getirimiş. kendi maceralarında gibiler, ona eyvallah ama çok kaptırıyorlar kendilerini. robotların sakallıyı dövmesi yardım istemesi ve hafif sırıtması garip geldi bana. nereye kadar zarar vermiyorlar? adamın planı mı buydu? kötülük mü yaptırmaya çalışıyor? hani dışarda kadın bekliyordu bunu dolares ile niye öpüşüyor gibi bir sürü soru işte.

.cesetleri bombaya çevirip nereyi patlatmayı düşünüyorlar? son eklenen hikaye mi buydu? tren buranın çıkışı diyorlar ama sanki labirentin merkezine gidiyor gibi hepsi, ne olacaksa sezon sonu orada olacak gibi geliyor bana. tabii ford'un bilge lafları haricinde esas planı ne ben hala bunu anlamadım.

--- spoiler ---