11 Kasım 2016

black mirror s03e05:

Men Against Fire

--- spoiler ---

.böcek dedikleri vakit insan olduğunu anladıydım, o yüzden çok çarpıcı gelmedi. zaten bu ingiliz abilerimiz insanlığı bir kategorize edelim mantığına sahipler. devamlı bunu işliyorlar. şimdi gelecek teknolojisi olarak kolay insan öldürme konusunda gönderme yapalım demişler. o kısım iyidi. yoksa dna'sına göre insan sınıflayıp bazılarını öldürmek, nüfusu güçlendirmek fikri biraz bayat bir fikir. üstelik bunun canlı kanlı örneği zaten az gelişmiş ülkelerde yapılmıyor mu? ortalama yaşamları nedir? üreseler de ne oluyor?

.ha dünya yaşlanan avrupaya değil de bunlara kalacaksa onu bilemedim. belki sadece gelişmekte olanlara kalacaktır. o kadar da gelişmediğimize şükredelim sanki. neyse artık çok da kafa yormadan bölüme geçelim.

.bir kere niye çaylak? bir de kafadaki bozukluğu nasıl tespit edemezler? iki sorunun cevabı tam olmadığı için bölümden o kadar lezzet alamadım. başka biri de olabilirdi. çaylak meselesi gereksiz olmuş, başka biri olsa belki daha çarpıcı olurdu. bu kadar zaman adam öldürdüğünün farkına varırdı vay be derdik.

.bir de insansız hava araçlarına ters mühendislik yaparak beyindeki mass aletini kesecek bir şey nasıl yapmışlar? o da çok zorlamaydı. adamların elinde bir şey yok. yerin dibinde yaşıyorlar ama üstün insan ırkının beynini düzeltecek aleti yapabiliyorlar.

.dünya savaşlarına ve askerlerin silahlarını ateşleyememesine örnekleri fena değildi. daha erken bitebilirmiş bir savaş ama insan empatisi yüzünden böyle olmuş. şimdi bunlar implant takarak karşıdakileri canavar şeklinde göstererek insan empatisini kaldırıyorlarmış. durum bundan ibaret.

.çaylağın teki ilk görevinde iki tane böcek öldürüyor. biriyle boğuşuyor. bıçakla kuşbaşı yapıyor. böyle yavşak sırıtmaları olan bir tip. böceğin elinde bir alet var ama bir türlü elemana doğru çalıştıramıyor. böceği öldürdükten sonra aleti kendisi çalıştırıyor ve beynindeki implantı bozuyor, sonra rüyaları karışıyor.

.askerlere rüya meselesi de komikti aslında, sevgilisi ile rahatlatıyorlar. kadın erkek karışık yatıyorlar. her neyse askeri amaçlı implant, sahada çok işe yarıyormuş. planları, insansız hava aracı izlemeleri, bir sürü yeni teknoloji getirmişler. o güzel ama yer altında saklanan insanları bir türlü temizleyememişler, o da standart işte.

--- spoiler ---