22 Ekim 2016

black mirror s03e01:

Nosedive

--- spoiler ---

.yeni sezona tatlı başladılar da bu sosyal medya olaylarını bolca eleştirmişlerdi sanki. kendilerini tekrar etmedilerse çok iyi olmuş, ettilerse de sadece iyi olmuş. işte 5 puan ya da 4 puan farkı gibi.

.insanlar birbirlerini devamlı puanlıyor, böyle bir dünya resmi çizmişler. şimdiki sosyal ağların coşmuş hali. belli puan altında adam olduğun vakit araba bile vermiyorlar, içeri bile almıyorlar. cezalar puan düşürme gibi, iki kat etki etmesi gibi.

.puanı üst düzeyin biraz altında olan 4.2'lik sahte gülüşlü bir hatunun hikayesi olarak başlıyor. kardeşi ile yaşıyor. saçma sapan bir işi var. eski arkadaşı üst düzeylerden 4.8'lik biri. evleneceği adam da blue moutain state'den milletin götünü koklayan adam, şimdi çok elit olmuş ama hala göğüs tokuşturmacalar falan yapabiliyor.

.neyse yeni eve çıkmak istiyor, 4.5 puan olursa %25 indirim alacak. puan yükseltmek için danışmana gidiyor ama çok uzun süreler veriyor. hızlandırmak için eski arkadaşının oyuncağını internete koyuyor. arkadaşı hemen geri arıyor, evlenecekmiş. nedimesi olması istiyor. iyi  güzel derken olaylar başlıyor.

.ilkin uçak iptal edilmiş, orada ceza alıyor 2.8 civarına iniyor. oralara buralara saldırma moduna geçiyor, iyice iniyor puanı. yolda her şeylerden elini eteğini çekmiş kamyoncu bir abla ile karşılaşıyor. kocası kanser olmuş, ölmüş. ondan sonra takmamış artık. puanı 1.4 civarında. derken birlikte yolculuk ediyorlar. çantasına viski de koyuyor.

.az bir yol kalıyor, bilmem ne gösterisi olan grubun tekine yamanıyor. tam yoldayken senin puan çok düşmüş gelme artık diye arkadaşı arıyor ve kafaları sıyırıyor. karavandakilere laf ediyor, onlar onu atıyor. sonra dağ motorsikletleri olan birilerinden araçlarını alıp trafiği yardıra yardıra gidiyor. 

.kapıdan içeri giremiyor ama aşıyor işte bir şekilde, üstü başı çamur, saç baş dağınık, gözler akmış şekilde konuşmasını yapıyor. seni seviyorum diye bitiriyor ama içinde ne varsa söylüyor. hala düşük puan veriyorlar. sıfır puan vermece var mı bilmiyorum ama ortalığı dağıttığı için güvenlik bunu alıp götürüyor, gözündeki bilgisayarı çıkarıp hapse atıyorar. zenci tip (humans'tandı sanırım) buna giydiriyor. o da ona giydiriyor. güzel küfürleşiyorlar, gülerek bitiriyorlar bölümü bu şekilde.

.işte gerçek dünya, insanların dürüst tepkileri, sosyal ağlar derken böyle bir eleştiri getirelim demişler. hani sanki kendileri bu dünyadan çok bağımsız, yaptıkları işin sosyal medya ayağı yok. ne bileyim bir bakıma ikiyüzlülük ama yine de buna da şükür, böyle şeyleri düşünüp izleten insanlar da var. dünya bu noktaya gelmez belki ama betimlemeleri, kıyafetleri, arabaları, ekranları, hepsi güzeldi.

--- spoiler ---