22 Ağustos 2016

Through the Wormhole s05e07:

Is Gravity An Illusion?

--- spoiler ---

.pek bir şey anlamadım. altyazıdan mıdır? bölüm mü çok karışıktı? çok mu uykum vardı? yoksa aptallaştım mı iyice? bu neydi şimdi böyle? herkesin eline elma tutuşturmuşlar, elma da elma arkadaş, sokarım elmasına dedim sonunda o oldu.

.yerçekimi bir ilüzyon mudur? soru güzel de cevap yok. hadi cevap olacak şeyler var desen, ne dedikleri belirsiz. kara delik civarında dramaya yer yoktur ile başlıyorlar, sonra yanardıra getiriyorlar. sonra neymiş efendim kara deliğe bütün teleskopları çevirmişler de bilgi alacaklarmış. e ne sonuç peki? ne bilgisi aldın? bir sonuç oldu mu? ona falan hiç gelmiyorlar.

.yerçekimi dalgası için boşa gitmiş on yıllık deney var, hiçbir sinyal almış olmamalarını ilüzyona bağlıyorlar iyi güzel de bir sürü öyle deney var ülen. sonra yetmiyor araya yoksa gök itiyordur'a getiriyorlar ve iyice şaşırtıyorlar. şu dinci elemanın dediği gibi yerin çektiğini ne biliyorsunuz diyor ya? onun gibi adamlar da bilemiyor.

.sorunları bölüp parça parça inceleyen pek zeki tip de gitmiş iki tane parçacığın bir olmasıyla yerçekimini açıklamış da bir elma (hah o götüne giresice elma) düşerken aynı zamanda yer ile parçacık mı birleştiriyor yani nedir?

.yerçekimi'nin ne olduğu anlaşılamamış, bildiğimiz gerçekliğin esas gerçekliğin bir yansıması olduğunu söyleyen abimiz de yerçekimi'nin tüm gerçekliğe etki ettiği, onu tespit edemediğimizden dolayı böyle bir sonuca vardığımızı söylüyordu ama işte gram açıklama yok, komple sallama bilgi gibi, what is matrix ile bitireceklerdi az kaldı.

.iki kardeş fizikçilerden biri de entropiyle alakalı diyor. düşenin entropisi artarmış da bu da yerçekimini açıklıyormuş da ben anladımsa arap olayım.

.anti madde ve mavi elmalı abimiz daha iyi açıklama yapıyordu sanki de ne bileyim şimdi madem anti madde ile madde birbirine girince patlıyor, neden itiyorlar o halde? hele hele ittilerse evren oluşurken çok vardı bunlardan birbirlerine girdi düşüncesi ne olacak? nasıl patladılar? madem itiyorlar ise? tabii farklı teoriler ama olsun.

.ikizlerden diğerinin ışık hızına çıkıldığı vakit kalan şeylerin düzleşeceği fikri güzeldi sanki, toplamda yine ne anlattı bir bok anlamadım ama en azından böyle şeyler demiş oldular. ne diyeyim, bu fizikçilerin allah belalarını versin.

--- spoiler ---