21 Haziran 2016

preacher s01e01:

Pilot

ben dinli minli bir şeyler bekliyordum, uzaylılı, vampirli falan çıktı. aksiyon ve dialog tadını falan da beğendim. belki pilot bölüm olması yüzünden basmışlardı aksiyonu, bilemedim ama iyidi. esas adam vaiz rolünde pek beğenmedim kendisini ama yan karakterler falan süper. esas adam da beğenmediğim kadar kötü değilmiş. şiveli ingilizceleri, çorak arazileri, dünyanın her yanından kesitler falan derken hoş bir başlangıç oldu. kimler kimlerle niye dövüşüyor? nerden geliyor bu savaş? uzaylılar mı? fantastik canlılar mı? melekler falan değildir herhalde ama doğaüstü neler varsa artık, onların ne olduğu zamanla anlaşılacak, dizinin olayı da o zaman belli olacak. şimdi iyimser bir başlangıç, güzel müzikler (amerikanın yereli) eşliğinde.

--- spoiler ---

.zenci bir vaiz ile başlıyoruz. uzaydan bir şeyler geliyor. parlak bir şeyler. uydu falan deviriyor. saturnun halkasını falan bozuyor. şak diye zencinin içine giriyor. peygamber oldum falan derken bizi korkutuyorlar, adam patlıyor. sonra tom cruise'u deniyor, o da patlıyor. böyle arada güldüren şeyleri olması diziye baya bir artı katıyor.

.esas adam, sevgili vaizimiz eskiden tetikçi gibi bir şeymiş herhalde. nasıl bir örgütse mazisi olan hatunun araba sahnesine geçiyoruz hemen. kadın kendince komik, adamları öldürüyor. arabada dövüş falan derken yetmiyor, oyuncaklardan bazuka yapıyor. çocuklarla iyi anlaşıyor. helikopter düşürüp memleketine geri dönüyor. nasıl bir örgütmüş bu?

.misfits'in komik elemanı vampir rolünde. ilkin ne olduğunu anlamıyoruz. uçaktalar, barmen olarak yine şakalar komiklikler. derken dövüş başlıyor. hızlı başlıyor, hızlı gidiyor. kırık şişe ile adamı öldürüp üstüne şişeden kan için, üstüne uçaktan paraşütsüz atlayıp dümdüz oluyor. sonra masum bir inek geliyor, onu hüpletip iyileşiyor. bu tarz vampir olarak güneş ile temas edemiyor, güneş gözlüğü kullanıyor. eh iyi yani. vampir ne alaka diyor insan ama diğer olaylar da yaratık olaylarıdır o vakit. göreceğiz.

.anasını ve kendisini dövdüğünü anlatan bir çocuk var idi. onun meselesi babasını kulağına kadar gidiyor. meğer kadın mazoşist imiş. fantazi olarak dayak yiyormuş da velet niye yiyor arkadaş? neyse geliyor bu tip vaizden hesap sormaya. eleman tövbesini bozuyor, allah ne verdiyse dövüyor adamı. ayı kapanına kısılmış tavşan sesi diyor, kolunu kırıp. kemiğini çıkartarak bu sesi alıyor.

.şerif geliyor, alıyor bunu içeri. vampir kardeşimiz ile bir muhabbet. umudun gereksizliğinden falan bahsederken oha diyoruz, az biraz da felsefe mi katacaklar yoksa bu kadar harekete. bakalım dialoglar nasıl olacak? şimdilik tanışma fasılları oldu.

.vaiz gözaltına alınıp, sevgili yardımcısına vaizlikten istifa edeceğini söyledikten sonra kilisede tanrısına son bir dua ediyor. şak diye uzaydan gelen görünmez, homurtulu tip içine giriyor. diğerlerini patlatmıştı ama vaizimiz sağlam kalıyor.

.gücü ne oldu belirsiz. baştan beri annesi yüzünden kafa ütüleyen bir tip vardı. ona cesur ol, git konu, kalbini ortaya koy falan demişti. adam kafayı yiyor. gidiyor annesi ile konuşuyor sonra bıçakla kesip kalbini ortaya koyuyor. canlı canlı bir insan bunu kendine yapabilir mi? yapamaz herhalde ama ilginç işte.

.vaiz gücünü fark edecek de olaylar ilerleyecek. diğer örgütümsü işlerden gelişmeler olacak. bu uzaylının peşinde iki tane tam teksaslı tip dolanıyordu. onlar musallat olur. vampir kardeşimiz yardım eder. öyle yardırır giderler. bakalım keyifli olacak gibi, beklentilerimizi yükselttiler.

--- spoiler ---