20 Haziran 2016

Jonathan Strange & Mr Norrell s01e07:

Chapter Seven: Jonathan Strange & Mr Norrell

--- spoiler ---

.iyi oldu güzel oldu ama fazla karışık oldu. tam takip edemedim. şimdi neden kuzgun kral bunlara yardım etmedi. hadi etmedi diyelim, neden bunlar isimsiz krala yönlendiler? oradaki bağlantıyı kaçırdım.

.zenciden dertliydik, eleman periyi öldüren adam oldu. hikayeye bu açıdan bakınca güzel oldu ama bağlantıyı ben anlamadım. hani bir kraldan yardım istedik, yardım etmedi. diğeri eder kafasıyla falan mıydı? hem tüm ingiltere'nin büyüsünü içine koymak falan nedir? koydun diyelim, kendi büyün de içine girmez mi? onlar falan fazla hızlı geçti.

.geçen bölümden itibaren strange büyüyü ingiltere'ye getirdiği vakit daha farklı bir yere gidecek sandım ama onun yerine parmaksız kıza parmağını iade ve karısını kurtarmaya döndü hikaye. tabii karısını kurtarma esaslı olacaktı ama işte ingilterenin büyüsü ve tabii tarihi demişler, o tarihi hikayeleri falan biraz daha ortaya çıkartabilirlerdi.

.kuzgun kraldır geldi, öyle gitti. adam sadece gelip, kuzgun kralın kitabındaki yazıları değiştirdi. tüm kitaplar yok oldu. son büyü için tüm kitapları feda ettiler (tabii burada tek tanrıcılık gibi bir şey, büyünün köküne iniyorlar, tek büyü kaynağına falan geliyorlar) kalan sadece kuzgun kralın kitabı oldu. onu da kafası devamlı güzel eleman derisinde taşıyor. kitap kendisini okuyamaz diyor akıllım.

.strange ile norrell muhabbeti de fena değildi. ilkin kavga gibi, sonra tekrar dost falan oldular. norrell ıkınıp yağmur yağdırdı, strange bastı kahkayı. sonra birlikte hareket ettiler ve ortak kaderi paylaştılar. şimdi şu periyi norrell sardı başlarına iyi güzel ama baktığın vakit işleri bu noktaya getiren strange idi, adam çekip gidebilirdi. gitmedi, en azından sonunda delikanlıymış dedik. su yansımasında bir tek strange'i görebildik. norrell'i falan göstermediler.

.bölüm başında final dediler ama sezon finali olması gerekir. akıbetleri belirsiz. veda etti gitti ama geri gelecek gibi. karısına bekleme beni falan dedi, pek romantikler idi ama işte tüm olayları bunların mevzusu haline getirmeleri iyi olmadı.

.ingiltere'nin büyüsünü isimsiz kral, mr. black abimize verdikleri vakit. diğerlerinde büyü kaldı mı kalmadı mı? tekrar büyü çalışmalarına başlayıp iki büyücüyü bulmaya falan girişeceklerini söylediler ama eskisi gibi teorik büyü mü? yoksa sadece kuzgun kral kitabıyla mı alakalı olacak? buralar falan da belirsiz kalacak şekilde bitirdiler.

.ha pek akıcıydı. sahneler güzeldi. adamı porselen yapıp kırdı öldürdü. ağız kapama, kulak uçurtma, adam asmaca falan, periyi iş üstünde görmek iyidi. mr. black için üzülmesi falan iyidi.

--- spoiler ---