19 Haziran 2016

Jonathan Strange & Mr Norrell s01e06:

Chapter Six: The Black Tower 

--- spoiler ---

.sezon bitişine doğru tempoyu artırdılar. olayları güzel bağlayacak gibiler. zaten ölçek falan da çok büyüdü. venediğe gitti hikaye, karısını geri döndürmeye falan çalışırken deliliğe geçti. deli tip (kuzgun kralın oğlu imiş sanırım) asıldı. baya bir olay oldu.

.kuzgun kralın kitabı dediği de iddia ile yenen kitabın oğlunun bedenine yazılı olarak çıkması imiş. bu adamın ölmesi mi gerekiyor? yoksa ölümden dönmesi mi gerekiyor? ne olacağı belirsiz ama kitabın deride olması falan iyidi.

.derinin cinsinden mesaj göndermeyi de ihmal etmediler. bu zenci uşağın kral olması meselesi zaten tamamen gönderme bir de bunu beyaz deri üzerine kitap yazılı olması ile kıyasladılar. özgür olacaksın demişti, olamadı. diğer yazanlar da büyücüler için iyi değilmiş ama peri de o kadar her şeyleri bilmiyor.

.tüm bu hengame bir kadın yüzünden oluyor gibi, strange karısı için delirdi iyi güzel de perinin kadını geri vermemek için çıldırmasının sebebi nedir? istediği kadını alabilir. neden büyücünün karısına göz dikti? bunu pek bağlayamadılar ama içinde tabii aşk hikayesi olmadan tam hikaye olmuş olmuyor.

.olayların gelişimi de güzeldi. kedili  teyzenin deliliğinden (bu arada pek tatlı sahnelerdi bunlar) sıvı yaparak geçici delilik ile periyi görmeye başladı. peri görüldüğünü fark edince pek bozuldu. ikinci sefer anlaşma yapacaklardı ama tabii kadını geri vermeyi kabul etmedi. karısının geri gelmeyeceğini düşünerek yaptığı fareli sıvıdan büyük bir fırt çekti ve periler diyarına gitti. karısını canlı görünce de iyice mala bağladı. tabii bu kadar şeyi nasıl fark edemez? ta o zaman karısının karısı olmadığını nasıl hissedemez? 

.tüm bunlar ingiltere'ye büyüyü geri getirmek ile ilgili gibi duruyor. kuzgun kral muhabbeti de zaten buradan bağlanıyor. yan karakter olarak gördüğümüz diğer tipler de büyücüymüş ama norrell onların büyülerini bastırıyormuş. çok çirkef bir insanmış bur norrell güya centilmen gibi takılıyordu.

.neyse bölüm sonunda çatırdayan aynalar patladı. strange norrell'e mesaj iletti. hapse atılmış yavşak tip, ilkin ajan sonra mesaj taşıyıcı oldu. kesik parmağı deli kadına götürüp onu düzeltecekler herhalde. bu kadının hikayesi ilkin büyüyü tanıtmak haricinde bir yere bağlanmadı. kendi çapında bir yardımı bari olsaydı ama olmadı.

.venedikte yeni bir kadınla daha tanıştı, o da yardım edeyim falan dedi ama onun hikayesi de yalan. venedik olayı zaten sadece karısı isterdi diye olan bir şey sanki ama gerekli malzemeleri de orada bulmuş. ha tabii ingiltere'den de kaçması gerekiyordu. peri ile kendi diyarında kapışınca venediğin ortasında siyah bir hortum oldu. işler karıştı. ingiltere'dekiler korktu. kurtar bizi norrell dediler.

.adam mal, kitapları falan yok ediyor sadece, daha büyük bir büyüsünü bile göremedik. strange'in geldiği nokta pek iyi oldu. bakalım nereye bağlayacaklar?

--- spoiler ---