16 Haziran 2016

Jonathan Strange & Mr Norrell s01e05:

Chapter Five: Arabella

--- spoiler ---

.o kadar şey oluyor, o kadar büyü, o kadar laf ama hikayenin esas eksenini gecenin bir yarısı çalan kapıyı kocasını uyandırmadan açan kadının mallığı belirliyor. pek olmuyor böyle şeyler bana göre, daha iyisini yapabilirlerdi. adamların elinde peri var, strange'i kandırmak için odundan kadın yaratıyor ama karısını kandırmak için böyle bir şey uyduruyor. yok efendim arkadaşı ihtiyaç duyuyormuş da falanmış filanmış.

.savaş görüntüleri ile başlıyor bölüm, kaybettiler tam diyoruz ama baltalı eleman "merlin" i öldürecek iken çamurdan el yaratıp adamı kıtlıyor. adamların potansiyeli var ama pek aksiyon yapmak istememişler herhalde. ha bir de savaşı nasıl kazandıklarını da anlamadım. herkesi mi çamurdan elle öldürdü ne oldu? bu büyüden sonra eli titremeye başladı. savaş sonrası da büyü yapmayı bırakıp teorik büyücü oldum dedi.

.diğer tarafta norrell kuzgun kralın gelmesi ile ilgili sıkıntı yaşıyor. meğer birileri kuzgun kral adını kullanarak makinelere karşı ayaklanmaya başlamış. bir nevi adamlar sanayii devrimini işin içine katacak gibi ama lafta kaldı şimdilik. sırf bu yüzden strange'den desteklerini çektiler.

.olaylar olur, strange karısını yine saçma bir şekilde boşar, feragat eder. karısı periler diyarınsa sonsuz dansa geçer ve deli kadın bunların hepsini zaten söylemiştir. ilk bölümdeki büyü kovalayıcı tipler bu kadının deliliğinden nasıl bir anlam çıkaramaz? bu kadar vakit oldu şimdi becerdiler. peri hikayelerine göndermeler içeriyormuş. kadın bir şey anlatmak istediği vakit bunları söylüyormuş ama hala tam bir anlam çıkaramadılar, ancak strange'e bir mektup falan dediler.

.de iş işten geçti, zaten strange kendini delirtmeye falan çalışacak herhalde. ilkin kitabını engelleyeme çalışan norrell'i duyup gitti aynalardan baskına, sonra hırsız diye hapse atıldı. orada iki dakika beklese tekrar çıkartacak idi asker arkadaşı ama onun yerine çılgınlık yapıp kendini delirtmeye karar verdi. bakalım çok saçmalamasalar bari, güzelce bağlasalar bari.

--- spoiler ---