15 Haziran 2016

Jonathan Strange & Mr Norrell s01e04:

Chapter Four: All the Mirrors of the World

--- spoiler ---

.hafiften iç kıyıcı olmaya başladı. büyücü entikasına döndü olay. kimse tam konuşmuyor. kimsenin niyeti belli değil. kimin ne yaptığı anlaşılmıyor. güya norrell'in niyeti iyi idi. büyüyü tekrar ingiltereye getirmek, saygınlığını kazandırmak falan idi ama metodlar kötü iken bu nasıl olacak? bir de utanmadı kelle almak istedi, mahkeme falan kuralım dedi. demokrasi dersi verdiler ya ona da şükür hehe.

.neyse esas olay iki büyücü arasındaki muhabbet idi. düşmanlar olacaklar imiş ama entrika ile başlangıç biraz göz korkuttu. insan gibi, delikanlı gibi savaşın lan. büyücüyseniz gösterin büyünüzü, ürkütün karşıdakini. böyle arkasından işler yapmak, kitap yayınlamak. yok efendim diğeri eleştiri yayınlıyor falan filan.

.strange daha delikanlı tabii ama yine de olmuyor. büyüyü falan bıraktım dedi. tam gidecekti, hop askerden çağırdılar. şimdi napolyon gelmiş ona karşı büyü gerekiyormuş. tarihi olarak böyle bir şeyler var mıdır? dizinin tarihi kısmı nereye çıkıyor insan merak ediyor ama tarihi de hiç araştırasım yok. kusura bakmasınlar.

.periler olayı da garip, kuzgun kralının yardımcısı imiş ama böyle dallar arkasında kem gözler ile bakıyor. strange'in karısını alır dedik ama onun yerine gölden bir şeyler çıkartıp strange'in karısına benzetti. ne oluyor şimdi? bu kadın ne işe yarayacak? adamın işlerine akıl sır ermiyor.

.hele hele bu zenci uşağı nasıl kral yapacak? o muhabbet nedir? göndermesi nedir? deli kralı öldürsün diye eline kılınç verip koşturttu. strange diğer tarafta bir şeyler deniyordu. son anda kurtardı. garip bir sahneydi ama işte bir yere vardığı yok.

.ölümden dönen kadının delirmesi de bir yere varmıyor. ilk bölümdeki büyü arayıcıları akıl hastanesi açmışlar da o kadına norrell'in ne yaptığını anlamaya çalışıyorlar. yardımcısı vurulup iyileşip geldi ama içeri almadılar. adam kendi başına olayları sorgulamaya girişti, gördüğü büyünün kaynağını merak etti. adam yatakta iken norrell büyük ayıp etti ona. itin teki bu norrell.

.bölümün en tatlı olayı aynalar arasındaki geçiş idi. strange'in ismi ile dolandıran adamı aynalar vasıtası ile bulup yakalamış oldu. aynı zamanda periler dünyasını da gördük. merdivenler falan, bir miktar görüntüler yapay idi ama o kadar olsun artık.

--- spoiler ---