11 Haziran 2016

Jonathan Strange & Mr Norrell s01e01:

Chapter One: The Friends of English Magic

dizi güzel görünüyor ama tarihi kısımları nereye çıkacak acaba? büyü üzerine, büyünün geri dönüşü üzerine ingiliz abilerimiz bir şeyler yapalım demiş. bunu gerçek hayatla karmış gibiler, tiplerin hepsi yerli yerinde görünüyor. kafayı yemiş tipten, savunma bakanı tipe kadar. dizide olmayan bir tip yok nerdeyse. iki tane büyücü olacak imiş. zaten dizinin ismindeki abilerimiz de bu iki büyücü. biri çekingen-korkak, diğeri küstah-dalgacı. ilk bölüm itibariyle daha bir araya gelmediklerinden pek iyi olmadı ama ikisi bir büyücü olacaksa pek eğlenceli olabilir. bakalım ilerleyen bölümlerde ne olacak? böyle çok aşırı şaşırtırlar mı? göreceğiz.

--- spoiler ---

.kuzgun kral tipi pek iyimiş. aslında dizide üç tane büyücü yok mu? adamın büyü yapdığını da gördük (tarotları değiştirmesi) aslında ama belki sihirbazdır. şimdi büyü varsa nasıl tarihi bir diziymiş? onu nereye bağlayacaklar merakla bekliyoruz bakalım.

.ilkin büyü meclisi gibi bir topluluk ve iki tane samimi büyü arayıcısı geri kalan da salak tipten oluşan bir ortamda başlıyor olaylar. cemiyetin başındaki şişko güzel dalga geçiyor, biz büyü inceleyicisiyiz diyor. botanikçiye çiçek yarat denir mi diyor?

.neyse ki diğer eleman aramaya devam ediyor ve mr. norrell abimiz ile karşılaşıyor. kendisinin büyü yaptığını söylüyor ve cemiyeti alıyor geliyor evine. bir gösteri yapıyor onlara, heykelleri canlandırıyor. görüntüleri falan güzel yapmışlar.

.namının salınması için yardımcısı olan tip, bu elemanlara izin veriyor ve olay gazetelerde falan çıkıyor. savunma bakanına savaşta yardım etmek için de tutuyor şehir değiştiriyor, ev taşıyor falan filan ama sevgili bakan büyüye inanmıyor.

.ayaküstü dalga geçiyorlar aslında, bizim çekingen abimiz de kendisini öyle sirk maymunu gibi görmediği için olur olmaz büyü yapmıyor. neyse olaylar gelişince hasta olan nişanlısının öldüğünü öğreniyor ve onu ölümden canlandırıyor. tabii tek başına yapmyıor. uzun tırnaklı (vampir mi desem, ne çeşit bir tanrıysa artık) bir tip kızı canlandırıyor. yarı ömrü karşılığında bir anlaşma yapıyorlar, küçük parmağını da anlaşmayı mühürlemek için alıyor. herkesler hayret ediyor ve norrell'in hikayesi kabaca burada bitiyor.

.jonathan büyüden habersiz, işsiz güçsüz bir tip. bir kadın için iş hayatına girmek istiyor ama babası buna iş vermiyor. kendi başına da bir şey yapamıyor. babası kalpten gittikten sonra arazilere konuyor, mutlu mesut yaşarken mr. norrell'in yardımcısının kuzgun krallı abimiz ile görüşmesinden sonra pat diye buraya gelmesi ve onun için hazırlanan büyülerin jonathan'ın eline geçmesi ve hemen yemek masasında bunu uygulaması komikti.

.aynada norrell abimizi görüyor, öyle hoş komik ve büyülü bir şeyler katmış oluyorlar. kalan bölümlerde ikisini bir görmeyi umuyoruz. bakalım hikayeyi nereye doğru götürecekler. savaş sırasında ölen askerleri diriltme gibi bir şeyler yapmazlar herhalde?

--- spoiler ---