27 Ocak 2016

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief


scientology saçmalığı ile hiç alakam yoktu. şöyle dinli imanlı, eleştirelli bir belgesel izleyeyim dedimdi de allahın salak amerikanlarının düştüğü tarikat tuzağını izleyeceğimi düşünmemiştim. tabii hepsinin temel mekanizması aynı, dışardan bakınca çok komikler. içerden bakınca çok acayipler. belgeseli çeken tipin de son sözleri böyle idi zaten. yönetmenliğini yapan abimiz aynı zamanda yıllardır üyesi imiş. bir nevi karşı propaganda gibi değerlendirilebilir ama adamlar da çok fenaymış. nerde adnan hoca'nın tatlı tarikatı nerde bu deliler. adamların tarikatları bile bilim kurgulu tabii de işte tipler standart oluyor, o çok fena.

--- spoiler ---

.bir adet bilim kurgu yazarımız varmış. dünyanın en yavşak gülüşlü insanıdır herhalde. adamın gözlere bakınca içerde başka bir şey döndüğü belli oluyor zaten. kendileri belli bir yaştan sonra psikolojik gelişim modelli bir din kuruvermiş. pat diye din nasıl ortaya çıkıyor onu açıklamadılar ama savaş meselesi iyidi.

.her şey para işte, vergi muhabbeti ile özgürlük muhabbeti. devletlerin kuruluşu, milletler meselesi ve tabii devletin yönetim biçimleri falan filan derken adamların ortaya çıkışı amerikan anayasasına göre din olarak tanınmaları ve dolayısıyla vergi alınmamaları imiş. vergi alınacak olsa çöküyorlarmış. böyle din mi olur lan?

.zaten başlangıç itibariyle para üzerine kurulmuşlar. ünlü tipleri kendilerine çekip propaganda yaptırma muhabbetleri de inanılmaz. hadi john travolta yavşak gülüşlüsü tamam da tom cruise salağı? aslında onun da röportajlarında benzer gülüşü almışlar. adamların nasıl beynini yıkıyorlarsa artık. tom için şu yılda ayrıldı dediler ama yeni mi uyanmış nedir yani?

.karşılıklı çıkar meselesi. bir sürü para vermiş, bir sürü reklam yapmış. bir nevi karşılığını da almış. tom cruise'a karı bulma olayı neydi ama onu hiç anlamadım. buna ne gerek var ülen? adam elini sallasa ellisi değil mi yani? nasıl bir manyaklık dönüyor kafalarında insan arada idrakini kaybediyor.

.neyse işte saçma sapan bir tarikat, bilim kurgu yazarı abimizin hayal dünyasından ibaret. bilmem kaç yıl önce uzak galaksiden dondurulup yanardağın içine atılmış insanlardan falan bahsediyorlar. doğan insanlarda bunların ruhlarının parçaları varmış da arınmaları gerekiyormuş. her telden biraz serpmış, böyle uzaktan duyunca inanılmaz komik ama bir sürü inanan insanların olduğunu görünce acınası bir hale gelen bir din yaratmışlar.

.uçan spagetti canavarının gerçekten bir din olması kadar absürt bir olay hakkatten ve hala işleyen bir sistem imiş. hala din olarak tanınıyor gibi. bununla savaşanlar da kuyruk acısı olanlar gibi, bir salaklık ettik diye dönüp intikam peşindeler gibi. hakları var ama işte aklınız nerdeydi be kardeşim?

--- spoiler ---