11 Ocak 2015

paradox e01:

Episode #1.1

beş adet bölümü olan mini bir dizi. konusu ilgi çekici, tipler de fena durmuyor, başlayayım dedim. zaten dizi aralarındayız, beş bölüm göz açıp kapayıncaya kadar biter ama çok eskiden indirdiğim versiyonuna uygun altyazı yok, yeniden hdtv versiyonunu indiriyorum. diğer versiyonuna göre kesmişler biçmişler sanırım. tv'de yayınlanan versiyonu farklı olmuş herhalde. zaman yolculuğu, kader, polisiye, bilim insanı, güneş patlaması gibi mevzular çerçevesinde dönecek gibi meseleler. beş bölümde olaylar toparlanacak mı? yoksa yarım mı kalacak bir fikrim yok, bitince gerekirse yazarım bu mühim bilgiyi.

izledikten sonra ekleyeyim: konu yarım kalıyor, doğru düzgün açıklanmıyor. en azından ilk sezon olacak şekilde açıklamışlar ve ikinci sezona kapı aralamışlar. iyi geliştirememişler konuyu, benzer paradokslara düşmüşler. pek beğenmedim.

--- spoiler ---

.güneş patlamalarını inceleyen bir garip bilim insanı tipin bilgisayarına nerden geldiği belli olmayan olay mahali fotolarının gelmesi ile başlıyor bölüm. fotolardan olayın ne zaman olacağı belli oluyor, saatleri ona kuruyorlar ve geriye saymaya başlıyor.

.bir tane polis sarışın hatun (kendisi stargate'in carter'ı, sanctuary'nin magnus'u sevgili amanda tapping'e çok benziyor. ağzı yüzü, konuşması, tepkileri falan filan) olayları soruşturmaya başlıyor. 

.ilkin olur mu lan öyle şey modundan, bombacı bilim insanıdır moduna, vakitler azaldıkça da kader ulen bunlar bakışına geçiyorlar. şimdi ilk bölüm itibariyle olayı engelleyemediler. her bölümde engelleyemezler ise bu güzeldir derim ama diğer bölümlerde engelleyebilirlerse çok salakça engelleyemediler. bir treni durdurmanın ne zararı olabilir? tren seferleri iptal olsa ne gibi bir ziyan olabilir?

.isimsiz bir ihbar yapsalar bile tren gecikir ölen sadece kamyon şöförü olurdu mesela, bakıldığı zaman çok basit bir şekilde engellenebilecek bir olaydı ama vurgulanmak istenen olayların engellenemez olduğu, kaderin belirlendiği. bir olayı engelleyince başka bir olay olacak mantığı ise bu kabul edilebilir bir saçmalık olacak. bunu da sonraki bölümlerde tespit edebileceğiz.

.polisiye çözümlemeleri biraz sıkıntı ama yine de iyi germişler, güzel akıyor dizi. resimden parçaları birleştirmek yapboz gibi. ilk olay itibariyle tüm bilgiye de sahip oldular ama bir türlü anlayamadılar. bomba sandılar falan filan, kaza olacağı kimsenin aklına gelmediydi tabi ama yine de olsun. o trenin yola çıkışı engellenebilirdi.

.tabi güneş patlaması ile bağlantısının olması biraz garip, zaten bilgiler o taraftan geliyor gibi üstüne olayları etkileyen iletişimin kesilmiş olması ise burada nasıl bir bit yeniği var ben anlamadım. artık yavaş yavaş açıklasınlar mümkünse. pek bir bölümü yok zaten.

.tanrıya inanmama vurgusu zaten vardı, üstüne kader meselesi de yaptılar biraz. uzaylı falan çıkarsa harika olur aslında ama o kadar uçacaklarını sanmıyorum. ikinci bölüme olayların fotoları geldi. ekipten birinin ölüsünü gördük, iyice kızıştıracaklar ortalığı, hayırlısı bakalım.

--- spoiler ---