20 Aralık 2014

black mirror s03e00:

White Christmas

--- spoiler ---

.üç hikayeli, altı bölümlü bir yılbaşı özel gösterimi olmuş. bölüm numarası bir mi? sıfır mı? karışık yazmışlar. hele sunumda ikinci sezona ait gibi görünüyordu ya iyice karışmasın diye üçüncü sezon sıfırıncı bölüm olarak yazdım.

.abiler yapıyor, iyilerdi hoşlardı. h+ dizisinin konusuna çok benziyor. hani bir salgın gibi değil ama benzer teknolojilere gönderme yapmışlar. tabi bunda göze takılan ve çıkarılması mümkün olmayan bir aygıt var. diğeri beyindeydi tamamen. minik bir cihaz ile kontrol ediliyor. insanları engelleme özelliği herhalde en çok vurguladıkları özellik.

.tabi o cihazla engeli kaldıramıyorlar mı? hiç açığı yok mu? öyle bir sistem olsa kesin açığını da bulurlar ama bunlar yerine olayın dramına girmişler.

.hikaye bir kulubede iki adamın muhabbeti ile başlıyor. önce sorgulayıcı adam kendi hikayesini anlatıyor. kendine güvenmeyen tipleri göz teknolojisi yardımı ile yönlendirip mala vurmasını sağlıyorlar imiş. bular bir ekip beş on kişi birlikte takılıyorlarmış. neyse bardan bir kıza yöneliyorlar, manyak çıkıyor. elemanı öldürüyor ve bizim adam yakalanıyor.

.tabi bunu sonradan öğreniyoruz ya neyse sonra yaptığı işten bahsederken başka bir hikaye geliyor, o da beyin çerezi dedikleri bir teknoloji ile insanların bilinçlerini kopyalama metodu bulmuşlar. bir nevi yapay zeka ile insanlar kendi bilinçlerini kopyalayıp köle olarak kullanıyorlarmış. bu enteresan bir fikirdi. kimin aklına gelmişse olacak iş değil ama garip tabi. tam olarak istediği şekilde ekmeklerin kızartılmasını sağlamak için kendinden başkası olamaz diye düşünmüş herhalde kahvaltısını yaparken.

.yapay zeka, yumurta teknolojisini bu ilk başta kulubedeki adam üzerinde de kullanmışlar. en başından beri yapay zeka ile sohbet ediyormuşuz. kendisinin hikayesi ve sonunda bir itiraf almak için uğraşılmış bunca zaman ve hikayesini son kısımda anlatmaya başlıyor.

.bir aldatılma hikayesi imiş, karısının hamile olduğunu çöp poşeti yırtılınca öğreniyor. karısı bebeği aldırmak istiyor, olmaz falan derken tartışıyorlar ve karısını bunu engelliyor. lan bir tartışma yüzünden 5 sene insan engellenir mi derken? kadın ölünce gerçekler ortaya çıkıyor. 

.meğer arkadaşı ile aldatmış bunu bebek uzak doğulu çıkmış piyasaya, bunu saklamak için de engellemiş. arkadaş desene adam ben böyle bir halt yedim diye. senelerce adam gidip çocuğunu görmeye çalışmış falan sonra dedeyi görünce kafasına bir tane çakıp kaçmış. kız da karlar ortasında yardım aramak için çıktığında ölmüş.

.böyle bir itirafı aldıktan sonra elemanın bilincine işkence ediyorlar ve bölüm öyle bitiyor. tabi kopyası kendi bilinci mi? diğerini bunlardan haberdar bile değil sadece söylüyorlar itiraf alındı diye. pek detayı düşünülmemiş bu ceza boyutunun ama güzeldi yine de.

.itiraf alan eleman bunları temize çıkmak için yapmış ama kendisinin de işlediği suçların cezası olarak herkes tarafından engellenmesini uygun buldular. tabi bu noktada hakim falan nerde diye aradı gözlerimiz de o kısımları da düşünmemişler. herkes tarafından kırmızı bir leke olarak kaldı, kendisi de kimseleri göremedi. tam yalnızlık hali için iyi göndermeler aslında.

--- spoiler ---