26 Ekim 2014

Through the Wormhole s04e06:

Can Our Minds Be Hacked?

--- spoiler ---

.çok da enteresan bir bilgi olmayan bölüm oldu. beyinlerimizi hackleyebilir miyiz diyor morgan abimiz, buldukları teknikler pek ümit vaad etmiyor. sondan başlayalım. mit'li mühendisin teki beyin hücrelerini kapatıp açacak bir metod bulmuş. havuzlardaki algleri virüs yardımı ile beyin hücresine aktarıyormuş. virüs bulaşınca da ışığa tepkili beyin hücreleri elde ediyormuş. fare deneğinde ışıkla ödülü öğretmiş falan filan. 

.uyurken beyni etkileyeceğini düşünen israilli bir bilim insanı vardı. uyurken talamus denen bölge verileri engelliyormuş da tek koku duyusu direkt kortekse  gidiyormuş. buradan yola çıkarak koku ile sesi birleştirip öyle bir deney yapıyor. eleman sesle güzel kokuyu birleştiriyor falan filan.

.hipnozla insanların beynini etkilediği ve kan akışını etkiledi şeklinde bir yöntem de vardı. renkleri algılayan kısmı tespit etmişler, hipnozla renkleri görmesini engelliyor ve beyindeki kan akışı da farklılaşıyor. telkin falan biraz saçma iş tabi.

.insanların konsantrasyon düzeyini taklit eden bir metod ile daha iyi ok atmasını sağlayan bir ablamız da vardı. deneklerin kendi konsantrasyonlarıyla mı devreye giriyor yoksa usta ok atıcısını mı taklit ediyor o kısmı pek anlamadım.

.ilk kısımda da insanların ne düşündüğünü davranışlarından tahmin eden bir psikolog vardı. gösteri falan yapıyor iyi güzel de çok da enterasan bir şey değil. poker masasında insanların kartlarını tahmin etmesi de öyle. göz kırpmasına göre elindeki kartı tahmin edebiliyor. harfleri ya da sayıları sayarak verdikleri tepkileri gözlemliyor. sihir gösterisi değil falan diyor da gösteri ne iş diyor insan.

.beyin okuma meselesinde de bir kısım vardı. insanların beyin aktivitelerine göre modeller çıkarıp olası kelimeleri tahmin eden bir algoritma geliştirmişler. gösterilen resimleri falan da tahmin edebiliyorlar. enteresan bir iş yapmış sayılırlar ama pek de sağlıklı bir sonuç çıkartamadılar bence. karman çorman hepsi.

--- spoiler ---