20 Ekim 2014

evolve s01e06:

flight

iki bölümü netten oynatım olarak digiturk dilediğin zaman hizme servisi içinde bulunuyor. kaç bölümü var bilemiyorum ama görüntüleri falan gayet iyidi. konular da hiç fena değil. neden normal yayın olarak kullanmıyorlar anlamadım. 2008 yılı da çok eski sayılmaz. gayet güzel bir belgesel diyelim. konuya odaklı olması da ilgi çekiciliğini artırıyor. netten olmasına rağmen görüntü kalitesi de oldukça iyidi. diğer bölümlerine baktım da hepsi de pek güzel görünüyor. 11 tane bölümü varmış, şu an iki tanesi listede mevcut. devamı gelir mi? bilmiyorum. altyazısı zaten yok. nasip bakalım devamı için.

--- spoiler ---

.uçma meselesi üzerine bir belgesel. ne ara kara canlıların havaya yöneldiğini soruyor abilerimiz ve tam bir cevap veremiyorlar. koşan dinozorların eğimli arazide koşa koşa uçmaya meylettiklerini söylüyorlar. mevcut kuşlarla denediklerinde eğimli yüzeyde uçmak yerine koşmalarını da buna bağlıyorlar. fena bir deney değil ama ne bileyim tam da ikna etmiyor insanı.

.böcüklere falza değinmediler ki ilk onlar uçmaya başlamışlardı. onlar neden uçmaya başladı? hadi diğerleri av ya da kaçış için yaptı diyelim ama böcükler neden? o konuya hiç girmediler.

.kuşların dinozorlardan evrildiğini biliyorduk zaten ama dinozorun uçanından değil de yerde takılanından evrimleşmiş. uçanı da üç araba uzunluğunda kocaman bir tipmiş. kemiğindeki yapıdan kanatları ile sıçrayarak havaya kalktığını bulmuş elemanın teki.

.akciğerlerinde hava keseleri varmış. ciğerlerinde devamlı temiz hava kalmasına sebep oluyormuş bu durum. bunu da ilk defa duyuyorum. ağırlıkları hafifletmek ve küçük kuşların da çok çeşitlikte olması da başka bir bilgi idi. kuşların bu özelliği mevcut 10bin türde de bulunuyormuş.

.uçan memeli (hostes değil tabi) sevgili yarasamıza küçük bir bölüm ayırmışlar. kuşların bulduğu uçma yönetimi ile ilgisiz bir yöntem olarak başarmışlar bunu. kollarındaki deri ile havada süzülen sincap, hatta kanat çırpan sincap falan gösterdiler o da enteresandı. eller kanatlarda tamamen kaybedilmemiş, bu yüzden havada manevra konusunda kuşlardan daha iyilermiş. kemik yapısı da normal kalmış, kanat yerine parmak arası deri ve tüysüz şekilde evrim geçirmişler.

.çok istisnai kuş haricinde gece uçanı yokmuş, yarasalar da gece ortaya çıkan böcükler için bol yemeği almak adına gece uçacak şekilde evrilmişler. bu biraz daha mantıklı geliyor tabi sonar sistemleri ile birlikte kanat sistemleri bir bütün imiş. hepsi birlikte gece uçucuları haline gelmesine sebep olmuş.

--- spoiler ---