27 Eylül 2014

forever s01e01:

Pilot

ilk izlenim olarak beğendiğimi söyleyebilirim. esas adam ve esas kadın götürür bu diziyi diyorum. insan hemen alışıyor, sherlock kıvamında gözlem gücünü de çeşni olsun diye eklemişler herhalde. o da güzel olmuş, zaten esas olayı ölümsüzlük meselesi üzerine bolca gidecek gibiyiz. bununla hafif dalga geçer halleri de beğendim. görüntüler ve müzikler de hoş olunca pek güzel oldu. pilot bölüme özel aksiyon da katmışlar biraz herhalde, sonra daha durağan olabilir gibi ama polisiye kısmı da akıcılığı sağlar gibi gibi... bakalım daha ikinci bölüm altyazısı yok, üçüncü bölüm ne ara çıkar bilmiyorum. yavaştan izleriz artık. esas karakterin soyadı morgan bu arada adli tıp uzmanı, dexter'a da gönderme yapmayı ihmal etmemişler.

--- spoiler ---

.the strain'de ölümsüzlüğü ararken dünyaları yıkarlar, burda adam ölümsüz ama bundan kurtulmak için uğraşırır durur. insanoğlu işte memnuniyetsiz arkadaş. bununla barışık şekilde ilerliyor gibi ama öncelikle hayatın şaşırtmamasından yakınıyor ve sonunda da umuttan bahsederek gönlümüzü alıyor. düşünce olarak hak veriyor insan sonunda o yüzden başarılı şekilde halletmişler bu meseleyi diyebilirim.

.nasıl ölümsüz olmuş peki bu zat. 200 sene önce bir gemide doktor iken bir köleyi savunmuş, hasta değil atmayın gemiden demiş. silahın önünde durmuş ve bunu vurup denize atmışlar. o olaydan sonra ne zaman ölse tekrar suyun içinde canlanıyor imiş. anladığım kadarıyla vücudu da yok oluyor, olay mahalinde kalmıyor. bu nasıl oluyor umarım açıklarlr, hele ki göstermeleri daha iyi olur. bölümde üç dört kez öldü henüz göremedik. hayatı film şeridi gibi geçiyor sadece şimdilik.

.bir de yaşlanması yaşlanmaması meselesi var, bu kadar sene bir yerde kalamaz yaşlanmıyorsa. eğer yaşlanıyorsa geri dönüşü yine ölümsüzlük kazandığı yaşa mı olacak? yani ölebiliyor ama vücudu sıfırlanıyor gibi gibi gösterirlerken diğer yandan yara izleri falan kalıyor gibi. bir miktar karışıklık var. belki ben çok algılayamadım. zamanla açıklarlar diye umuyorum. mantıklı olan yaşlanmaması olur tabi ama bu durumda da hücreleri kendini bundan koruyorsa nasıl yaralar anında iyileşmiyor diye sormak lazım gelir. vampir de değil insan gibi kanı akıyor acı çekiyor ama geri geliyor yani. bakalım nasıl açıklanacak.

.esas hatun sevgili dedektif, fbi'dan idi herhalde. kocası kalp krizinden ölmüş. ortalıklarda takılıyor gibi bunlar arasındaki bir yakınlaşma kaçınılmaz görünüyor. olmazsa şaşırırım. hatun da hoş tabi yapacak bir şey yok.

.her bölüme kendini öldürterek olayları çözecekse o hiç olmaz. genel konu ve gizem açısından bunun gibi bir başka adam olduğunu öğrendik. ruh eşiyiz diyor, ulan bir kadın olsaymış bu ruh eşi, bu kadar dertlenmezmiş bizim henry. elli kere bir kadını çok sevmiş şarkısı eşliğinde ölümlüyü görüyoruz. adam ölümsüz diye bırakıp gitmiş herhalde bunu. klasik romantik vampir sorunsalı bu da tabi ama tutup kanından verip kadını da ölümsüz yapamamış haliyle.

.tanıştıkları zamanda ellerinde tuttuğu velet de şimdi yaşlanmış zat-ı muhterem. yardımcı erkek oyuncu olarak kendinden büyük ama çocuğu olan bir abimiz. hafif espirili, kafa bir adam gibi. onun da yaşlanıp öldüğünü görecek tabi de ne bileyim tüm dramı bu mesele üzerine kurmamak lazım. köpeklerin insanlardan çabuk yaşlanıp ölmesine benzettim, şimdi bu durumda köpek ömrüne göre mi ayarlamamız gerekiyor yaşantımızı? abimizi köpeklere benzeterek ayıp etmedim diye düşünüyorum. köpeklerin yeri ve önemi çok farklı, anlatmak istediğim de çok farklıydı ya neyse umarım bu girişteki ölümsüzlük sorunsalının bokunu çıkarmazlar.

.ha bir de her bölüm bir olay olacak gibi o da insanın gözünü korkutuyor ama yan unsurlar ile bunun sakıncası azaltılbilinir. giriş bölümündeki yan konumuz, tren raylarında ölen eşinin intikamını almayan çalışan bir adamın hikayesi idi. kurtboğan ile zehirliyor makinisti ve tren kaza yapıyor bir sürü insan ölüyor falan filan. ilkin bunu genel hikayeye bağlayacak gibi yaptılar ama tekil gidecekler orası belli oldu. arkada da işte bunun sırrını bilenler bilmeyenler şeklinde ilerleyecek diyorum. umarım beni şaşırtırlar.

--- spoiler ---