31 Ağustos 2014

outlander s01e03:

The Way Out

--- spoiler ---

.ilk iki bölüme göre biraz daha iyiceydi ama tabi yine bir şey olduğu yok. altmetinlerde dine göndermeler yaptılar. bir peder tipi vardı ki tam peder tipi. kötülük timsali resmen. zehirli bir yaprak yemiş çocuğun içine şeytan kaçmış diye ayin falan yapıyor idi. bizim hatun durur mu? gelecekten gelmiş, bu bağnazlığa kayıtsız kalamadı tabi.

.hemen ilgili yıkık kiliseye gitti, esas oğlanımızın hikayesinden sorumlu olabilecek bitkiyi buldu ve antidotunu da doğru dozda tahmin edip çocuğu kurtardı. bir de yanlışsa aniden ölür falan diye içinden geçiriyor. her şeyleri halletti, doktor olacakmış da haylazmış herhalde küçükken.

.adalet sistemine de göndermelerimiz vardı bir miktar. cezalandırmayı büyücü dedikleri kadın, kadınlığını kullanarak engellemiş oldu. bir şeyler de sezdi ya tutup bu kadına anlatamaz herhalde. zaten sevgili teyzemize anlattığını hayal etmiş ilk başta şaşırtmışlardı. muhtemelen içine şeytan kaçmış derler de ne bileyim yani bu muhabbet sanki atla deveymiş gibi bize sunmaları da hiç olmuyor.

.romantizm meselesi, esas elemanla bakışmalar. devamlı vakit geçirmeler ve kıskanmalar falan derken trip aşamasında iyice canımızı sıktı ama çok uzatmadılar. neymiş efendim kocasını özlemiş de geri dönmeye söz vermişmiş.

.en enterasan kısmı, taşlarla ilgili türkü meselesiydi. türkücü abimiz pek iyi söylüyor ama pek dinletmediler doğru düzgün, bir de fazla sade gibi geldi. yine de iskoç diyarlarından türküler getirdiler bize sağolsunlar. anlattıkları hikayenin eski bir türküden olması gayet anlaşılır. bir tanesi de daha geçmişe gitmiştir de hikayesini türkülere yakmıştır.

.ha neymiş bu türkü ile içinde ışık parlamış da ölümü göze alıp ne olursa olsun taşlara gidecekmiş. ne zamandır aklın nerdeydi hanım demezler mi? tabi kesin güneşin pozisyonuna falan bağlayacaklar. ulaşacak ama olmayacak sonra da araştıracak ve böyle bir şeyleri öğrenecek diyorum. o vakte kadar izlenmeyecek kadar vıcık vıcık romantik olmazlarsa tabi.

--- spoiler ---