5 Mayıs 2014

Cosmos: A SpaceTime Odyssey s01e09:

The Lost Worlds of Planet Earth

--- spoiler ---

.dünyanın şu hale gelmesindeki geçirdiği evrelere dair bir bölüm oldu. daha önce zaten benzer şeyler anlatıldıydı. takvimi görmekten de bıktım ben açıkçası, anladık çok ufak bir zaman diliminde yaşıyoruz. büyük çerçeveyi görmek falan önemli iyi güzel de milyar yıl falan insana pek bir şey ifade etmiyor bence.

.dünyanın içinde bulunduğu sakin devir 10bin yıllık bir devir imiş. denizlerin tekrar yükseldiği ve ısındığı bir devir. tüm bu olaylara da gezegenlerin dünyanın yörüngesinde yarattığı etki ile kıtaların tektonik hareketleri neden olmuş. okyanus akıntıları ve eksendeki değişim şeklinde de başka açıdan ifade edebiliriz. bu şekilde mevsim yumuşak hale gelmiş, akarsuların verimli deltalarında da medeniyetler ortaya çıkmış. tabi bu insan nerden gelmiş?

.daha geriye gidince büyük yokoluş diye bir dönemle başladı bölüm. karbondioksitin artması ve zehirli gaz salan bakterilerin çoğalması ile son vuruş yapılmış ve dünya üzerinde bulunan canlıların onda dokuzu ölmüş. insanın atası da kurtulanlar arasındaki bir sürüngen imiş. selam ederim ona hehe. çok dirençliymiş muhterem.

.oksijen fazlası meselesi ilgi çekici idi. dünya üzerindeki oksijen ve karbondioksit oranını bozan iş ağaçların karbondioksitlerini geri havaya veremeden toprak altına gömülmesi imiş. buna yanardağlar falan neden olmuş. belki göktaşı ve dinazorların yok olması meselesini de buraya söylemiş olabilirler yalan olmasın şimdi. neyse güneşten alınan bu enerji, bitkilerin içinde ve yerin altında petrol, kömür doğalgaz olmuş. bu döngü ve güneş etkisi enteresan geldi bana.

.neyse işte bu devirlerden bahsedip mevsimler ve dünyanın değişkenliğine vurgu yaptıktan sonra küresel ısınmaya dokundurmadan da geçmediler tabi. dünyayı kendi elimizle başka bir iklim döngüsüne soktuğumuzu söylediler, haklılar falan da en çok kendileri yaptı işte. biz mi yaptık sanki anasını satayım?

.ara bölümlerde tek kıtadan ayrılma fikri üzerine animasyonlar vardı. bunu keşfeden abimiz fikri için antartikada uğraşır iken 50 yaşında kayıplara karışmış, ölmüş gitmiş. yeni fikirlere kapalı olan bilim camiasını görünce de insan üzülüyor tabi.

--- spoiler ---