13 Şubat 2014

the universe s02e07:

Astrobiology

--- spoiler ---

.soğuk ortamlarda yaşayan bir ekstrem canlı türü varmış. bölümden öğrendiğim en ilginç bilgi buydu. kar yosunu dedikleri bir şey. karları kırmızıya çeviriyormuş. burdan yola çıkarak mars'ın da karlarında bunlardan olabilir diyor hanım kızımız.

.ancak mars hakkında söyledikleri bir bilgiye kafam takıldı. mars'ın jeolojik olarak ölü olduğu ve çekirdeğinin faaliyette olmadığı söylenmişti sanki daha önce. 2008 itibariyle keşfedilmemiş bir bilgi mi bilmiyorum ama tektonik hareketler olmaması bilgisi ile paralel olduğu için belki ben öyle bir çıkarım yapmış olabilir. bu bölümde daha bunu bilmediklerini hatta bundan yola çıkarak marsın içlerinde aktif volkanlar yüzünden canlılık olabileceğini söylediler.

.bunlar haricinde bilindik şeylerin tekrarı vardı. titan ve europaya uğramadan olmaz tabi. sondalar gönderilecek metandan göllerde balık tutulacak falan öyle hayal mayal gittik geldi. ha bu arada metanı tüketen bakteri mi ne varmış? tabi suyun içinde bunu yapıyor ya belki sıvı metanlada yapıyor olabilirler diyor. e her şey mümkün tabi.

.dünya dışı yaşam ve zeki yaşam formu meselesinde de iyice uçuyorlar tabi. sinyal dinleyen abilerimiz dahil, dünyadaki ilk yaşam kalıntısını bulmuş ablamız ve dna meselesinde lan belki dna kullanmıyordur diyen abimiz falan hepsi benzeri bir içerikteki başka belgesel bölümünde vardı. benzer lafları da ediyorlardı, adamlar nasıl azimle aynı şeyleri diyorlarsa artık. izlemekten sıkılmadık tabi, bol tekrarda zarar yoktur.

.bir ara uzaylıları bekliyoruz işte, sinyal minyal, bir şeyler olsun da gelsinler. öyle sadece mikrop bularak olacak iş değil. fotosentez kalıntıları ile gezegenlere uzaktan bakarak anlayacağız diyorlar da o iş çok uzak vaadede gibi görünüyor. bir dünya gözü ile uzaylı görsek iyi olacaktı ya nasip bakalım.

--- spoiler ---