7 Şubat 2014

Ancient Aliens s05e12:

The Satan Conspiracy

--- spoiler ---

.şeytan aslında iyi bir tipmiş. bu antik uzaylı kuramcıları satanist midir nedir hehe? ışığı getiren, bilgiyi getiren bir varlık olarak şeytan, insana bilmediğini öğretmiş. kovulmasının nedeni de buymuş aslında ama insan dönüp dolaşıp tanrı'yı seçtiği için şeytan insandan intikam almak için kötücül olmuş.

.kafalar çok güzel ya insan izlerken bir hoş oluyor. bunca zamandır yanlış anlamışız lucifer'i zaten şu an güncel olarak supernatural'de de çok yumuşak huylu, çok dürüst bir insan gibi geldiydi gözüme, haklılık payları var yani.

.neyse geyik şöyle dursun, boynuzlara gelecek olursak öncelikle mayalardan inkalar, şeytanın figürünün benzerlik gösterdiğini söylüyorlar. bir çok kültürde en güçlü tanrı, insana bir şeyler öğreten tanrının şeytan olduğunu söylüyorlar ki bu ilginç tabi. sonra hepsini kutsal kitaplardaki bilgi ağacındaki meyvayı yemeye kandıran yılan motifi ile birleştirince hoş bir bütünlük oluşturuyor.

.kıyamet meselesine gelirsek, şeytanlar ile meleklerin çarpışması falan zaten milyon senaryolu bir mesele. antik uzaylılara göre bir uzaylı savaşı demek bu tabi ama şimdi kim iyi kim kötü? yine supernatural'e dönecek olursak hepsinin de kötü olduğu sonucunu çıkartabilir miyiz diye düşündürdüler beni.

.ha tabi hepsi insan aklı işte yapacak bir şey yok. şimdiki akıllar geçmişten dayanak buluyor, kocaman evrende yalnız olamayız lan diyor. bir sürü mitoloji de mesnetsiz olamaz ya... o halde şeytan da var, yanlış anlamış olsak bile, gitmesek de görmesek de o bizim için uğraşmış güzel şeytanımız.

--- spoiler ---

evet tekrardan izlemişim, imdb bölüm numarası bir ara yanlıştı, ondan kaynaklanan bir sorun var galiba, tekrar izlemeyi alta not ettim. bölüm numaralarını da bir ara düzelteceğim artık.

--- spoiler ---

.şimdi ben bu bölümü kısmen hatırlıyorum, puan falan da vermişim ama yazmamışım. bir karışıklık olmuş olabilir. aratınca da çıkmadı. artık tekrar oluyorsa beş bin tane yazının arasında kayboluyor olabilir. ben bulamadım. bulursam düzeltirim. listeler doğru çalışıyordur diye umuyorum.

.şeytan komplosu demişler, şeytan aslında kötü değil demişler. bu muhabbeti de hatırlıyorum ama başka bölümlerden ya da başka bir yerden olabilir. elma yedikten sonra insanın dimağının açılması olayından geliyorlar.

.lucifer sabah yıldızı diyorlar (lucifer dizisine gönderme oluyor tabii), adam ışık getirmiş. ateş getirmiş, bilgi getirmiş işte. tanrıya kafa tutup insanların arasına gönderilmiş. ilkin insana tapmam mapmam deyip sonra insanı yoldan çıkarmaklardan bahsediyorlar.

.tabii yaratılış hikayesi insana komik geliyor, tanrı tasarımlarını ilerletmek için resmen şeytana ihtiyaç duymuş. bu da insana komik geliyor. üstelik tanrının yanında bir makam gibi beliriyor. zamanın sonuna kadar da hükümranlığı var, böyle bir olay.

.aynı şey eyüp meselesinde de var. eyübe bak diyor tanrı, ne kadar iyi bir kul. şeytan da tabii iyi kul olur. her şeyleri var maşallah diyor. al elinden hepsini isyan eder diyor. tanrı da alıyor her şeyi elinden. eski ahitteki anlatım bu konuda çok iyidi. adam aslında isyan ediyor ama sonunda kıvırıyor gibiler. sanki gerçekte isyan etmiş ama sonunu bağlamış gibiler.

.bölümün tek faideli yönü, şeytan benzeri figürlerin diğer kültürlerde benzer şekilde anlatılması. bazısında kötücül değil, direkt tanrı olması. mayaların yılan başlı tanrıları mesela. adamların esas tanrısı, tabii mayalar biraz şeytani, belki ondan geliyordur. inkalarda da benzer durum varmış, onlar zaten benzerlerdi sanırım.

.başka taraflarda yine yılan başlı, insanlara bilgi getiren varlıklar var. hepsini toplayıp işte bunlar göklerden gelen tiplerdir diyorlar. insanlara bilgiyi getirmişler, teknolojiyi getirmişler ama tanrı bunları lanetlemiş, artık hangisi doğruysa. ilerki zamanlarda savaş olacakmış. bizimkiler de uzaylılar savaşı çıkacak işte diyor.

.şeytan çıkarıcı abimiz inanılmaz komikti. lafları zaten ayrı komik, şovu ayrı komik. tanrının enstrümanıymış kendisi. ortak figür olarak dünyanın her yerinde şeytani olaylardan bahsediyorlar. bu da outcast dizisi gibi. uzaylı işgali olabilir. denemesi olabilir, diğer taraftan ele geçirilenlerin fazla bilgi ile dolup taşmasından da bahsedebilirlerdi.


--- spoiler ---