16 Aralık 2013

Wonders of the Universe e03:

Falling

prof olmuş ama adam olamamış bir tip gibi geliyor bana bu belgeselin sunucu zatı. bir garip havası var. o yüzden uzak durduydum ama tvden denk gelince izledim. tekrar denk gelse yine izlerim de ne bileyim olmamış bence. bir iki konuda derinlemesine bir iki laf duyuluyor ama gerisi öyle sallamasyon bir evren belgeseli işte. evren ile ilgili belgeselde dünya manzaraları falan gördük bol bol, bir de müzikle bitirdiler. o da bir garip oldu.

ilk izlediğim bölüm itibariyle kötü konuşmuşum ama mini serinin ilk bölümünü izledikten sonra burayı ekleyeyim dedim, o kadar da kötü değilmiş ilk bölüm. diğer bölümlere bakıp bir ortalama alacağız artık. gerekirse ek bilgi yazarım buraya.

--- spoiler ---

.ay ile dünya meselesinde ilgi çekici bir bilgi vardı. dünya ay üzerinde ilk zamanlarda kayaları 7 metre yükseltecek şekilde yer çekimi etkisine neden oluyormuş. bu ola ola ayın dönüşünü yavaşlatıp durdurmuş. o yüzden ayın tek bir yüzünü görüyormuşuz. bilinen bir mevzuda detay bir bilgi idi bu da böyle işte.

.bunun haricinde pek bir bilgi bulamadım. adamın tipi g kuvvetini yiyince pek bir değişti. yetmiş yaşına gelmiş gibi oldu. zaten kim bilir kaç yaşında. metroseksüel bir tip gibi dolanıyor ortada. bu meseleyi de yer çekimi kuvvetli gezegenlerde yer çekiminin güçlü olmasından dem vurarak yaptı. e be gerizekalı adam eğer öyle güçlü yer çekimi olan bir gezegende yaşam oluşursa ona göre evrim geçirmez mi işte? kolları o kadar güçlü olur ki yine taşı kaldırır. yere daha yakın olur ne bileyim bir sürü etki işte.

.ha belli bir yükseklikten sonra canlılık evrim geçiremiyorsa da yapacak bir şey yok. dünya ile bunu kıyaslamak çok saçma geldi bana. hele yer çekiminin güçsüz olmasının nedenini paralel evrenlere dağılıyor olması gibi bir teori falan da varken. adamın anlattığı hikaye gibiydi.

.karadeliği gidip şelaleye benzetmeler, bir yengeç nebulasını anlatmak için elli taklalar atmalar. galaksilerin çarpışması meselesinde saçma sapan laflar etmeler. bir sürü gereksiz lakırtı var idi. galaksiler çarpışır iken belki de hiç bir çarpışma olmayabileceği gibi bir şeyler denmiş idi sanki. cisimler arasında o kadar boşluk var ki bu böyle olur diyordu biri.

.andromeda ile samanyolu benzer büyüklükte dedi ama andromeda'nın daha büyük olması gerekir idi. en azından öyle dediklerini hatırlıyorum. bir sürü böyle bilgi var. hani erken yapım bir belgesel de ondan mıdır ama neyse işte eksik gedik idi.

.hadi kötüleyerek bitirmeyelim. merkür meselesindeki anlatım fena değildi sanki. en azından neyin hesabı yapılamıyormuş, einstein neye açıklık getirmiş biraz kafada kalıcı şekilde anlatıyor idi. bir iki de bilgi verebilsin yani o kadar prof olmuş.

--- spoiler ---