4 Eylül 2013

Stephen Hawking's Grand Design e03:

Did God Create the Universe?

--- spoiler ---

.evreni tanrı mı yarattı? bir iki başka belgesel bölümü de vardı konu ile ilgili, tabi mevzu derin. üstüne stephen abimizin daha önceki belgesel serisinden bölümleri de kullanmışlar. viking meselesi, pederin başına çatı yıkılması meselesi. böyle irili ufaklı bir sürü mesele hep diğer belgeselden alınmış. aslında benzer mevzu hakkında neden iki benzer belgesel yapmışlar çok çözemedim ama birbirlerini tamamlıyor diyelim.

.özellikle aslında çok da bilinen bir mevzuyu böylece toparlamış olmasını beğendim. olayın kilit noktası negatif enerji ve pozitif enerjinin toplamının sıfır olması meselesi idi. aynı bir tümsek yapmak için bir çukur kazmak gibi diyor. şu halde toplamı sıfır olan bir şey için yoktan mı var olmuş lan bunlar diye düşünmek saçmadır diyor. güzel de diyor...

.amma velakin zaman mevzusuna gelince işler biraz karışıyor haliyle. büyük patlamaya gidince zaman durur, aynı karadelikler gibi diyor ama ötesini düşünemeyiz anlamına nasıl geliyor bu? aslında ötesini düşünemeyiz demiyor ama ötesi için zamanın olmaması büyük patlamayı tetikleyen bir nedenin de olmasını imkansız hale getirir diyor. tamam güzel ama büyük patlama sonrası bu zamanlı, neden sonuç ilişkisi kuralı, büyük patlama öncesine nasıl uyarlıyoruz? ahanda cevapsız kalan yer buraydı. tabi bunu da cevaplasa isminin başına hz. koymak gerekir idi.

.delikanlı bir duruş sergiliyor diyelim, tanrı yoktur diyor. allah-u ekber dedim hehe. yokturu böyle gurur ile demek insana garip hisler veriyor. ben denklemleri çözdüm tanrıya hiç de bir gerek yok demeye getiriyor. hakkı da olabilir ama işte o kadar da şey etmeyelim. gizli kapaklı kısımları bilinmeyenler ile doldurmaya bu kadar hevesli olmayalım diyoruz bizler.

.her şeylerin hidrojenden yapıldığı meselesi de güzel ve akla yatkın ama işte o hidrojenin nerden meydana geldiği meselesinde yine kuantum fiziğine inmek soruları cevapladım anlamına gelmiyior sanki. zaten kuantum fiziği soru mu cevaplıyor? ben anlamadım o işten bir şey. evren bir atom kadar küçük iken ve daha da küçük iken kuantum yasalarınca yoktan var olabilir demeye getiriyor. bu kuantum kurallarının da tanrı tarafından koyulmasına gerek yok diye bir çıkarım yapıyor. nasip tabi hehe.

.boşluk meselesi de pek enteresan idi, negatif enerjinin boşlukta depolandığını söylüyor abimiz. evren büyük bir enerji deposudur diyor. bu mesele tam olarak bulunmuş mu? yoksa teorilerinden biri mi onu bilemiyorum? ama genel açıklama içersind çok şık durduğu kesin.

--- spoiler ---